Meatless Monday

Mijn favoriete bonendip voor op brood

Limabonen met rozemarijn en citroen: deze vegetarische bonenspread is echt een van mijn favorieten! Vandaar ook deze ruime hoeveelheid, want voor je het weet is-ie op!

Portret Lotte Vermeer
Portret Lotte Vermeer

Dit recept komt uit het kookboek Lots of Vega van Lotte Vermeer. Met de methode van Lotte leer je lekker, snel en makkelijk plantaardig koken. Zet het idee van ‘het vervangen van vlees of vis’ aan de kant. En volg dan haar vijf stappen en kom zelf tot een nieuw en creatief vegetarisch gerecht.

Zo doe je dat: kies een graan, vier groenten, een eiwitbron, een smaakpalet (Hollands, Arabisch, Aziatisch) en een saus plus iets knapperigs. Voeg een beetje liefde en aandacht toe en klaar is Kees. In haar boek ‘Lots of vega’ neemt ze je bij de hand.

Mijn favoriete bonendip uit het kookboek Lots of Vega van Lotte Vermeer
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 5 dagen
Heerlijk vegetarisch broodbeleg op basis van limabonen. Op smaak gebracht met knoflook, rozemarijn en citroen. In 20 minuten klaar.

Ingredienten
 

  • 2 blikken limabonen à 400 gr
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 takjes verse rozemarijn
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 5 el olijfolie extra vierge

Bereiding
 

  • Giet en spoel de limabonen af. Pers de knoflook. Fruit de knoflook en rozemarijn 5 minuten in een steelpannetje met olijfolie op een heel laag vuurtje. Om te voorkomen dat de knoflook verbrandt, verwarm je de olie en knoflook gelijktijdig.
  • Voeg de bonen, het citroensap, de olijfolie extra vierge en wat zout en peper toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Verwijder de rozemarijntakjes en voeg de citroenrasp toe. Stamp of prak de bonen fijn. Voeg eventueel water of extra olijfolie toe als de spread aan de droge kant is.
  • Lekker op een sandwich met gebakken champignons.

TIPS & VARIATIES met bonenspread

  • Limabonen worden ook wel boter- of reuzenbonen genoemd. Je kunt ze natuurlijk ook vervangen door witte of cannellinibonen. Wat een hoop soorten zijn er, hè?

 

Het kookboek Lots of Vega

Aantrekkelijk kookboekje voor iedereen die vegetarisch of vegan wil leren koken, zonder dat het een ‘must’ is. Het bevat 100 vegetarische gerechten bereid met verse ingrediënten. Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper, kok en receptontwikkelaar. Haar missie is om mensen weer in contact te brengen met ECHT ETEN!

Al eerder publiceerde ik een heerlijk gerecht uit Lots of Vega: de Vietnamese pannekoekjes met oesterzwammen.

Vietnamese pannenkoekjes met oesterzwammen uit het kookboek Lots of Vega van Lotte Vermeer
Vietnamese pannenkoekjes met oesterzwammen

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Lots of Vega
Auteur : Lotte Vermeer
Uitgever : Uitgeverij Keff & Dessing Publishing
ISBN : 978 90 903 5925 0
Prijs : € 28,-

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept