Limabonen met rozemarijn en citroen: deze vegetarische bonenspread is echt een van mijn favorieten! Vandaar ook deze ruime hoeveelheid, want voor je het weet is-ie op!
Dit recept komt uit het kookboek Lots of Vega van Lotte Vermeer. Met de methode van Lotte leer je lekker, snel en makkelijk plantaardig koken. Zet het idee van ‘het vervangen van vlees of vis’ aan de kant. En volg dan haar vijf stappen en kom zelf tot een nieuw en creatief vegetarisch gerecht.
Zo doe je dat: kies een graan, vier groenten, een eiwitbron, een smaakpalet (Hollands, Arabisch, Aziatisch) en een saus plus iets knapperigs. Voeg een beetje liefde en aandacht toe en klaar is Kees. In haar boek ‘Lots of vega’ neemt ze je bij de hand.
Mijn favoriete bonenspread
Ingredienten
- 2 blikken limabonen à 400 gr
- 3 teentjes knoflook
- 8 takjes verse rozemarijn
- sap en rasp van 1 citroen
- 5 el olijfolie extra vierge
Bereiding
- Giet en spoel de limabonen af. Pers de knoflook. Fruit de knoflook en rozemarijn 5 minuten in een steelpannetje met olijfolie op een heel laag vuurtje. Om te voorkomen dat de knoflook verbrandt, verwarm je de olie en knoflook gelijktijdig.
- Voeg de bonen, het citroensap, de olijfolie extra vierge en wat zout en peper toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder de rozemarijntakjes en voeg de citroenrasp toe. Stamp of prak de bonen fijn. Voeg eventueel water of extra olijfolie toe als de spread aan de droge kant is.
- Lekker op een sandwich met gebakken champignons.
TIPS & VARIATIES met bonenspread
- Limabonen worden ook wel boter- of reuzenbonen genoemd. Je kunt ze natuurlijk ook vervangen door witte of cannellinibonen. Wat een hoop soorten zijn er, hè?
Het kookboek Lots of Vega
Aantrekkelijk kookboekje voor iedereen die vegetarisch of vegan wil leren koken, zonder dat het een ‘must’ is. Het bevat 100 vegetarische gerechten bereid met verse ingrediënten. Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper, kok en receptontwikkelaar. Haar missie is om mensen weer in contact te brengen met ECHT ETEN!
Al eerder publiceerde ik een heerlijk gerecht uit Lots of Vega: de Vietnamese pannekoekjes met oesterzwammen.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Lots of Vega
Auteur : Lotte Vermeer
Uitgever : Uitgeverij Keff & Dessing Publishing
ISBN : 978 90 903 5925 0
Prijs : € 28,-
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!