Blendbrothers

Eat this Fish: mosselen met ponzu

‘Meet the blendbrothers’; dat liet ik mij niet tweemaal zeggen. Deze twee ruige mannen met ongekende culinaire capaciteiten lanceerden hun nieuwe kookboek: Eat this Fish. Deze mosselen met ponzu is daar een exquis voorbeeld van. Easy and quick. Om je vingers bij af te likken. Serveer er een rauw andijviestamppotje bij.

Al eerder publiceerden de heren (de broers Kamiel en Hendrik) een kookboek in de serie EAT THIS. Toen was de invalshoek groenten. Dit tweede boek gaat over hun voorliefde voor verse vis uit eigen land, namelijk hun geboorteland Zeeland. De presentatie van het boek vond plaats in de Oesterij in Yerseke (zeeland). Een fantastische plek waar je de historische oesterputten van dichtbij kunt bewonderen. Geen betere plek om de lancering van dit boek te plannen. En alles onder het genot van een uitgebreide lunch, en workshop oesters openen olv Jean D’Hooge, de wereldkampoen oester steken.

"Blend Brothers broers Kamiel en Hendrik
De Blend Brothers: broers Kamiel en Hendrik

Maar behalve dat je hier een rondleiding kunt boeken, kun je hier ook fantastisch eten. Zowel de voor- als achterkant van de Oesterij heeft een keuken met restaurant. Vooral die aan de achterzijde is meer dan geweldig. Robuust, aards en industrieel qua inrichting met een onwijs mooi uitzicht op de zee.

exterieur restaurant Oesterij (1 van 1)
Restaurant de Oesterij met uitzicht op zee

Welke wijn bij mosselen met ponzu?

We experimenteerden met verschillende wijnen, maar uiteindelijk is de beste keus een frisse witte wijn zoals bijvoorbeeld een vinho verde of een picpoul de pinet.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Portugese Alvarinho

€ 10,23

Alvarinho, oftewel Vinho Verde uit het noorden van Portugal. Gemaakt door wijnmaker Rui Madeira van Quinta do Regueiro. Mooi goudkleurig in het glas. Ook de geur is meteen uitnodigend. Qua smaak is deze Alvarinho zacht en rond. Hij heeft frisse zuren, maar is tegelijkertijd lekker vol. Past heel goed bij schaal- en schelpdieren.

 

Mosselen met ponzu uit het kookboek Eat This Fish van de Blend Brothers

Mosselen met ponzu

Bereiding: 10 minuten
Verrassende combinatie van zilte mosselen met ponzu-dressing. Ponzu is een soort sojadressing uit Japan. Supercombi. Een gerecht dat in 10 minuten op tafel staat.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 2 kilogram super mosselen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels ponzu
  • garnering: rode dahliabloemen

Bereiding
 

  • Controleer je mosselen op schelpen die open staan, of al kapot zijn.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan. Bak de mosselen even aan. Voeg de ponzu toe en dek af met een deksel. Laat ca. 5 minuten stomen, totdat alle mosselen zijn geopend.
  • Verdeel de mosselen over twee borden. Lepel de ponzusaus eroverheen. (Garneer met de bloemetjes).

Notities

Lekker met een stamppot rauwe andijvie (zie hier het recept, maar maak hem dan zonder de gehaktballetjes).

Wat is ponzu?

Ponzu is een veelzijdige smaakmaker uit de Japanse keuken. Deze bruine saus wordt gemaakt van zuur citrusfruit en sojasaus. Hij wordt hoofdzakelijk als dipsaus gebruikt, maar je kunt hem ook verwerken in een marinade of sladressing. Twee delen sojasaus op een deel citrussap levert een basis ponzu op. Je kunt dit kant-en-klaar kopen bij de Jumbo van Kikkoman, of bij de toko.

Maar dit recept, afkomstig uit het kookboek Izakaya, heeft een veel vollere smaak.

  • 5 eetlepels sap van citroen en/of limoen
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels uiker
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel Japanse rijstazijn
  • ¼ theelepel dashipoeder, of ve-tsin

Meng alle ingrediënten goed tot de suiker is opgelost. Bewaar maximaal 1 maand in een pot in de koelkast (hij bederft niet, maar de smaak gaat wel achteruit).

 

Het kookboek: Eat This Fish

Praktisch kookboek met 70 verrassende recepten die zijn ingedeeld op tijd: Quick (20 minuten of korter), In-Between (tussen 20 en 35 minuten) en Take your time (35 minuten of langer).

Benieuwd naar meer van de Blendbrothers? Zie hier hun aspergesalade uit het eerste boek.

Aardappelsalade met asperges en vanille-mayonaise uit het kookboek Eat This van de Blendbrothers
Aardappelsalade met asperges van de Blend Brothers

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Eat This Fish Titel : Eat this Fish
Auteur : Blendbrothers
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0148 2370
Prijs : € 25,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept