Meatless Monday

Spicy noedelsoep met kikkererwten (vegan)

Hou je van pittig, dan is deze vegan noedelsoep echt iets voor jou. Complex van smaak door de rettich, steranijs en sesamolie. Maar tegelijkertijd lekker licht verteerbaar. Dus een broodje bao pao erbij is zeker op z’n plaats.

Portret Ching-He-Huang  van het kookboek Asian Green
Portret Ching He Huang

Het recept is afkomstig uit het nieuwe Vegan kookboek: Asian Green. Geschreven door de Britse tv-kok Ching-He Huang uit Taiwan. In het intro zegt Ching-He Huang: ‘De smaken in deze soep zijn geïnspireerd op de bekende noedelbouillons met rundvlees. Voor deze makkelijk voedzame maaltijd heb ik umamirijke tomaten, soja en rettich gebruikt. Kortom, heerlijk comfortfood voor een koude winteravond.’

Welke wijn bij spicy noedelsoep met kikkererwten?

In het algemeen drinken we geen wijn bij een soep. Maar dit is een echte maaltijdsoep waarin de noedels en kikkererwten zorgen voor voldoende body. Toch zin in een glas wijn, kies dan voor een witte wijn die het goed doet bij spicy maaltijden: Muscadet uit de Loire of een Pinot blanc. Ook een Duitse Riesling die half zoet is (Kabinett of Spätlese) zijn aanraders. Maar mijn persoonlijke voorkeur ligt bij een rosé met een klein zweempje zoet.

Spicy noedelsoep met kikkererwten uit het kookboek Asian Green

Spicy noedelsoep met kikkererwten

Voorbereiding: 45 minuten
De meeste noedelsoepen zijn gemaakt met runderbouillon, maar deze versie is helemaal vegan. Bovendien minstens zo lekker.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Voor de bouillon

  • 4 grote tenen knoflook gepeld en licht geplet
  • 2,5 cm verse gember in drie stukjes
  • 3 sjalotjes gepeld
  • 1 rode chilipeper zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 200 gram wortel in stukjes van 1,5 cm
  • 200 gram rettich in stukjes van 1,5 cm
  • 150 gram tomaten in vieren
  • 2 stuks steranijs
  • 400 gram kikkererwten uit blik/pot uitgelekt en afgespoeld
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel tamari of lichte sojasaus
  • 1 eetlepel chilibonenpasta
  • 2 theelepels zeezout

En verder

  • 300 gram gedroogde platte udon noedels
  • 2 struikjes babypaksoi ca. 250 gram, in vieren
  • 2 theelepels sesamolie
  • vers gehakte koriander

Bereiding
 

  • Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe en laat afgedekt 30 minuten sudderen.
  • Breng in een grote pan water aan de kook. Kook de noedels beetgaar volgens gebruiksaanwijzing. Voeg de laatste minuut van de kooktijd de paksoi toe en blancheer 1 minuut. Giet af en spoel af met koud water. Leg de paksoi apart en roer de sesamolie door de noedels.
  • Verdeel de noedels over 4 grote kommen of diepe borden en giet er 3-4 soep opscheplepels van de bouillon met groenten over. Verdeel de stukjes paksoi erover en garneer met koriander.

Het Kookboek: Asian Green

Van oudsher is de Aziatische keuken overwegend vegan. Daar maakt de Britse tv-kok Ching-He Huang gebruik van. Ze verzamelde voor dit vegan-kookboek 100 veelzijdige recepten uit alle delen van Azië. Van spannende soepen, exotische salads tot wokgerechten en zoete vegan desserts.

Kookboek Asian Green bestel je hier:

Cover Asian GreenTitel : Asian Green
Auteur : Ching-He Huang
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301 6830
Prijs : € 20,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept