Klassieker

Mole Poblano: simpele versie van traditioneel recept

Mole poblano; weleens van gehoord? Het is een pittige Mexicaanse saus op basis van tomaat, chocolade en veel geurige specerijen. Een echte klassieker in de Mexicaanse keuken. Bevat traditioneel meer dan 20 ingrediënten, maar dit is de simpele versie.

Mole Poblano is een traditioneel Mexicaanse saus die bekend staat om zijn rijke smaak. Hij wordt meestal geserveerd over kip of kalkoen.  De naam ‘Mole’ betekent saus of mengsel. En het woord ‘Poblano’ staat voor een donkergroene chilipeper die heel mild is van smaak. Vanwege zijn grote formaat wordt hij vaak met kaas gevuld.

Normaal gesproken is deze saus bewerkelijk om te maken en kan enkele dagen in beslag nemen. Vooral als hij op traditionele manier is gemaakt waarbij alle ingrediënten zorgvuldig worden geroosterd en gemalen tot een gladde saus. Vervolgens wordt de saus urenlang zachtjes gekookt om de smaken te verdiepen.

Mole Poblano heeft geheim ingrediënt

Chocolade is het geheim van deze saus. Dat klinkt misschien wat vreemd, pure chocolade in een hartige saus, maar de chocolade verdiept de smaak en is subtiel aanwezig. Het zorgt ook voor balans ten opzichte van de pittigheid door de rode pepers.

Mole Poblano  wordt veel geserveerd op speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en Cinco de Mayo, een van de belangrijkste Mexicaanse feestdagen.

 

Meer weten over Mexicaans eten? In dit artikel vind je alle uitleg.

Mole Poblano; een Mexcaanse klassieke saus

Mole Poblano

Voorbereiding: 2 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 27 minuten
Klassieke Mexicaanse licht pittige saus met een zeer rijke smaak. Chocolade zorgt voor wat subtiele bitterheid en een interessante touch.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • olijfolie
  • ½ theelepel koriander
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 50 gram pinda’s fijngemalen
  • 10 gram amandelen fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 2 eetlepels kippenbouillon
  • 60 gram pure chocolade
  • chilipasta naar smaak sambal, harissa of sriracha
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de verse tomaten in grote stukken.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan. Stoof de ui en knoflook ca. 3 minuten. Voeg toe: koriander, kaneel, steranijs, pinda’s, amandelen, tomatenblokjes uit blik en de verse tomaten. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan.
  • Verwijder intussen de zaadlijsten van de peper en snijd deze fijn.
  • Voeg toe aan de tomatensaus: fijngesneden rode peper, kippenbouillon, chocolade. Breng zachtjes aan de kook en roer tot een gladde saus.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en chilipasta. Serveertip: De mole kun je eten bij elk tacorecept eten. Hij is heerlijk bij alle vleesgerechten van kip!

Notities

Nog makkelijker? Vervang dan de korander, kaneel en steranijs door een theelepel speculaaskruiden. Serveertip: De mole kun je eten bij elk tacorecept eten. Hij is heerlijk bij vleesgerechten van kip!