Klassieker

Scotch Eggs

Deze ‘verstopte’ eieren (in het Engels Scotch eggs) zijn een klassieker in de Schotse keuken. Ze worden ook wel ‘Vogelnestjes’ genoemd. Het zijn eieren in een jasje van gehakt, dan gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Niet alleen lekker als hoofdgerecht, maar ook heel handig mee te nemen als hapje in de picknickmand.

Dit recept van Scotch eggs komt oorspronkelijk uit het kookboek ‘Eieren’ van Sophie Matthys, maar helaas klopte dat recept niet. Wij hebben het recept helemaal aangepast. In plaats van gewoon gehakt, gebruik je worstvlees dat al helemaal op smaak is. Gebruik ook zeer kleine eitjes, anders wordt het gerecht te groot en te zwaar.

Welke wijn bij Scotch Eggs?

De eieren zijn net hard, het gehakt is smeuïg en de korst knapperig. Een mousserende wijn zal er zeker goed bij passen. Maar ook een pinot blanc of gruner veltliner zorgen voor frisheid.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 6 kleine (henne)eieren
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 400 gram saucijsjes (varken of varken/kalf)
  • 3 eetlepels bloem
  • 8 eetlepels panko of paneermeel
  • frituurolie

Stap 1

Breng water aan de kook en kook 4 eieren 6 minuten. Laat ze schrikken en pel ze. Klop de andere 2 eieren los.

Stap 2

Ris de blaadjes van de takjes tijm en hak de basilicumblaadjes fijn. Snipper de knoflook en sjalotjes heel fijn. Haal de velletjes van de saucijsjes en meng het gehakt met de kruiden, knoflook en sjalot. Verdeel het mengsel in vieren. Rol de eieren voorzichtig in het gehakt en maak mooie ballen. Rol de ballen achtereenvolgens door de bloem, losgeklopt ei en panko.

Stap 3

Verhit de olie tot 180℃. Frituur de vogelnestjes in 6 minuten goudbruin en gaar. Lekker met een groene salade met komkommer en tomaten. Plus verse mayonaise.

 

Bestellen kun je hier:

cover Eieren-Titel : Eieren
Schrijver: Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij New Book Collective/M-Books
ISBN : 978 90 223 3675 5
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *