Basisrecept

Zandtaartdeeg voor kleine taartjes

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Heb jij ze al ontdekt? Die oogstrelende kleine ieni-mieni taartjes van taartjeswinkel Petit Gâteau. Thuis maken kan ook. Maar dat betekent eerst beginnen met hun basisrecept zandtaartdeeg. Hoe je ze daarna kunt vullen lees je morgen.

Meike Schaling en haar Franse man Patrice hebben hun patisserie in Amsterdam vol staan met alleen maar kleine taartjes. De een nog verleidelijker dan de ander. In hun boeken ‘Kleine taartjes’ leert Meike hoe je ze ook thuis kunt maken. Voor al hun taartjes (ook wel tartelettes genoemd) gebruikt ze altijd hetzelfde basis zandtaartdeeg. Niet moeilijk om te maken.

Overzicht van kleine taartjes van Petit Gâteau
Prachtige kleine taartjes (tartelettes) van Petit Gâteau

Wij laten je, stap voor stap, zien hoe dit in zijn werk gaat. Eerst bak je de taartbodempjes van zandtaartdeeg (met 0.a. amandelmeel), de vulling maak je later en doe je vervolgens in het afgebakken taartje.

Deeg uitsteken in vormpjes doen uit het kookboekje Nog Meer Kleine Taartjes van Meike Schaling
Zandtaartdeeg voor kleine taartjes
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 35 min
wachttijd 1 uur 30 min
Totaal: 2 uur 15 min
Stap voor stap basisrecept. Voldoende voor 12 taartjes van 6 cm doorsnede. De bakringen kun je kopen bij Petit Gâteau, of bij Bouwhuis.com
Aantal 12 taartjes

Ingredienten
  

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram koude boter
  • 1 ei circa 12-14 g

Extra nodig

  • 12 bakringen ɸ 6 cm, uitsteker ɸ 9 cm

Bereiding
 

  • Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom. Breek de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf (met de toppen van de je vingers) de boter en de droge ingrediënten door elkaar net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.
    Ingrediënten voor basisrecept zandtaartdeeg uit kookboekje Nog meer kleine taartjes van Meike Schaling
  • Klop het ei los met een vork. Doe 12 à 14 gram ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is een paar druppels ei.
  • Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal ca. 1 uur in de koelkast. Je kunt dit basisdeeg een smaakje geven door het merg van ½ vanillestokje, de geraspte schil van een onbespoten citroen of sinaasappel of een theelepel speculaaskruiden toe te voegen.

Fonceren en bakken

  • Fonceren is het aanbrengen van deeg in een bakring. Voor een bakring van 6 cm doorsnede heb je een uitsteker van 8 à 9 cm doorsnee nodig. Je moet immers niet alleen de bodem (6 cm), maar ook de zijkant van de ring met deeg bedekken.
    Deeg uitsteken in vormpjes doen uit het kookboekje Nog Meer Kleine Taartjes van Meike Schaling
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even door. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.
  • Steek rondjes uit met de uitsteker. Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
  • Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit, tot het deeg op is. Zet de ‘gefonceerde’ taartjes 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C. Leg de taartbodems op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de taartjes in ongeveer 20 à 25 minuten gaar. De baktijd hangt af van de oven en de temperatuur.
  • Houd de taartbodems de eerste minuten in de gaten. Soms komen ze omhoog; prik in dat geval dan nog een paar gaatjes in de bodem. Laat de taartjes afkoelen op een taartrooster.

EXTRA TIPS

  • Ik heb 6 vormpjes gekocht bij Petit Gateau (€ 25,-). En heb de taartjes in twee keer gebakken.
  • De afgebakken taartbodems blijven een maand goed en krokant in een afgesloten trommel.
  • Je kunt dit basisdeeg ook voor grote taarten of koekjes gebruiken.

 

Het kookboek

Na de bestseller Kleine taartjes en Kleine hartige taartjes komt de enige écht Franse patisserie van Amsterdam met de opvolger: Nog meer kleine taartjes. Meike Schaling en Patrice Andrieu zijn de eigenaars van deze verleidelijke taartjes winkel.

Bestellen kun je hier:

Cover Nog meer kleine taartjes - 3dTitel : Nog meer kleine taartjes
Auteur : Meike Schaling
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 2157 8620
Prijs : € 18,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept