Fishermans Thursday

Makreelfilet met lamsoor en grapefruit

Het Nederlands Visbureau heeft augustus uitgeroepen tot de maand van de makreel. Dit lekkere en zeer gezonde visje is nu dus volop verkrijgbaar, ook vers. Door het hoge vetgehalte – het is een echt omega-3 bommetje – combineert makreelfilet heel goed met iets zuurs zoals azijn, mierikswortel of mosterd. Of, zoals in dit recept, met grapefruit. Zeker het proberen waard!

Welke wijn bij Makreelfilet met lamsoor en grapefruit?

Mijn voorkeur gaat uit naar een sauvignon blanc. Kies er maar eentje uit…

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 verse makreelfilets
  • 2 rode grapefruits
  • 2 limoenen
  • 5 eetlepels (rijst- of arachide)olie
  • 300 g lamsoor (groente)
  • zout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Snijd de schil van de grapefruits tot op het vruchtvlees weg en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Laat de partjes in een zeef uitlekken. Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil er dun af. Pers 1 limoen uit.

Stap 2

Verwarm 2 eetlepels olie in een hapjespan en schep de lamsoren erdoor. Verwarm de lamsoor 2 minuten al omscheppend. Schep er 2 eetlepels limoensap en de helft van de limoenrasp door. Verwarm de lamsoor nog 2-3 minuten tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met versgemalen peper en zo nodig nog wat limoensap.

Stap 3

Bestrooi de makreelfilets met zout en peper. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en leg de filets met de velkant naar boven  in de olie. Bak de makreelfilets op zacht vuur in 4 minuten gaar, keer ze niet om. Schep op het laatste moment het bakvet met een lepel over de bovenkant van de makreel.
Schep de lamsoor op de borden en verdeel de partjes grapefruit erover. Leg de gebakken makreelfilets erop. Garneer met de rest van de limoenrasp. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Bron: Nederlands Visbureau

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.