Voor het weekend

Chili con carne van tv-kok Julius Jaspers

Uit de stoofbijbel van Julius Jaspers komt dit toprecept van chili con carne; de doordeweekse versie. Gewoon met gehakt, maar dan toch net even anders. Hoe doet hij dat? Hij gebruikt een mix van rundergehakt en de vulling van varkenssaucijzen. En dat maakt dit chili con carne recept extra diep van smaak. Serveer met rijst, crème fraîche en guacamole en je hebt, in no time, een geweldige maaltijd op tafel staan.

portret Julius Jaspers
portret Julius Jaspers

In het intro vertelt Julius het volgende:

 ‘Mijn eerste kookklus ooit was voor de roeivereniging van mijn middelbare school, honderd man eten voor heel weinig geld. Ik was zestien, wat te doen? Tom Poes verzin een list. Dat bleek mijn moeder. Ik heb het zelf gemaakt, maar zij zat als een havik op een kruk in de hoek van de keuken toe te kijken.’

Oorspronkelijk chili con carne recept van The Silver Palate

Mijn stukgelezen exemplaar

Hetzelfde recept staat ook in Het Delicatessen Kookboek uit 1986! Gemaakt door de twee koks (Julee Rosso & Sheila Lukins) van The Silver Palate, een kleine traiteur uit New York die inmiddels niet meer bestaat. Dus helemaal zelf bedacht door de moeder van Julius, daar valt over te twisten. Maar een geslaagd recept is het in ieder geval wel.

Recept gehalveerd

Julius gaat dus uit van 1,5 kg vlees. Dat is een beetje veel voor de meeste doorsnee gezinnen. Daarom heb ik het recept gehalveerd, zodat het voldoende is voor 4 personen als je er witte rijst bij serveert.

Wat is chili con carne?

Chili con carne (in het Spaans: chili met vlees) is een stoofschotel afkomstig uit de tex-mex keuken die zijn oorsprong vindt in Texas. Eigenlijk wordt dit gerecht gemaakt met rundvlees en soms ook van buffel of hert. Veel Texaanse koks vinden dat er géén bonen in horen, anderen twisten over het soort vlees en de kwaliteit daarvan. In Nederland denk je aan een stoofgerecht met gehakt, bonen, tomaten, knoflook en ui. Natuurlijk mag chilipoeder niet ontbreken. Ook komijnpoeder wordt vaak gebruikt.

Welke wijn bij chili con carne?

Deze chili smaakt licht pittig. Olijven zorgen voor afwisseling. Drink hier een sappige rode wijn bij met rijpe tannines. Denk aan een Malbec, Côtes du Rhône of een Primitivo.

Chili con carne met gehakt uit het kookboek Stoofbijbel van Julius Jaspers

Chili con carne; makkelijk recept

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Snel te maken chili con carne, gemaakt met gehakt en saucijzen. Taggia olijven maken het bijzonder.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 1/2 rode ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olie
  • 1 grote teen knoflook geperst
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 gram varkenssaucijzen het vel verwijderd
  • 150 ml rode wijn
  • 1 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 eetlepel chilipoeder
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 klein potje bruine bonen uitlekgewicht 240 gram
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 potje ontpitte taggia olijven uitgelekt (uitlekgewicht 66 gram)

Extra erbij

  • Witte rijst geraspte kaas, guacamole, crème fraîche en een groene salade.

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui in ca. 3 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 minuten mee.
  • Voeg gehakt en saucijzenvlees toe en gaar rul onder voortdurend roeren.
  • Blus af met de rode wijn. Laat aan de kook komen. Voeg toe: tomatenpuree, tomatenblokjes, chilipoeder en mosterd. Meng goed door elkaar. Voeg toe bonen en peterselie. Laat de chili ca. 20 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Roer vlak voor het serveren de olijven door. Lekker met witte rijst, geraspte kaas, crème fraiche en guacamole. En serveer nog een groene salade bij.

Echte chili con carne; het recept

De originele versie van chili con carne komt uit Texas. Daar maken ze deze bonenschotel met rundvlees. Kijk hier naar mijn recept voor de authentieke versie.

Chili con carne uit Texas
Chili con carne uit Texas

Het kookboek: de stoofbijbel

Duimendik kookboek boordevol stoofgerechten uit de keuken van Julius Jaspers. Al eerder publiceerden we twee recepten uit dit boek: stoofschotel met dille, hertenstoofpot met een dakje en Irish Stew, een klassieker uit zijn traiteurstijd. Nu zijn hartverwarmende chili con carne met gehakt zonder pakjes of zakjes. Ook een toppertje.

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover StoofbijbelTitel : Stoofbijbel
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 4706 8
Prijs : € 33,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept