Meatless Monday
Mac ’n’ cheese van Janneke

Heel gek, maar eigenlijk had ik nog nooit gehoord van deze klassieker: Mac ‘n’ Cheese. Oorspronkelijk is het een Italiaans gerecht van gare pasta, boter en Parmezaanse kaas. Maar in de 18e eeuw waaide het recept over naar de USA en groeide daar uit tot een Amerikaanse klassieker. Vanaf de jaren vijftig werd dit gerecht zelfs kant-en-klaar verkocht in blik of uit een pak.

Deze versie komt uit het kookboek Heerlijk Simpel van Janneke Philippi. Ook zij at dit gerecht voor het eerst in Amerika. Ze vertelt haar verhaal zo: “Mijn eerste mac ‘n‘ cheese-ervaring was in de enorme foodhallen van New Yorkse Syracuse University waar ik een poos op de campus woonde. Grote bakken smakeloze en kleffe pasta die eindeloos onder een warmtelamp bleven staan. Lang heb ik de Amerikaanse pastaklassieker gemeden. Deze versie zorgde voor een comeback op tafel. Serveer er beetgaar gekookte groenten bij, of stop wat prei, broccoli of erwten tussen de pasta.” 

Welke wijn bij Mac ‘n’ cheese?

Wij vonden Jannekes variant erg lekker. Het is echt comfort food. De kaasaus is lekker vol van smaak en doet denken aan kaasfondue door de Gruyère-kaas en de witte wijn. Je kunt qua wijn 2 kanten op. Wil je iets harmonisch: kies dan voor een soepele Merlot. Maar net als bij kaasfondue is een frisse witte wijn als tegenhanger ook een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan Italiaanse Soave, Gamballara, Grecanico of Frascati.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram rigatoni (pasta)
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 150 ml droge witte wijn
  • 800 ml volle melk
  • 125 gram verse roomkaas
  • 1 flinke eetlepel milde
  • grove mosterd
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 150 gram geraspte gruyère kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Smelt intussen de boter in een sauspan. Roer met een pollepel de bloem erdoor en bak op laag vuur 2 minuten mee (zonder te kleuren). Schenk langzaam en al kloppend met een garde de wijn en vervolgens de melk erbij. Klop tot een gladde gebonden saus. Laat de saus op laag vuur 3-4 minuten zachtjes garen. Neem de saus van het vuur. Voeg de roomkaas, de mosterd, de geraspte belegen kaas en de geraspte gruyère toe. Roer tot de kazen gesmolten zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Giet de rigatoni af. Meng de pasta in een grote ovenschaal met driekwart van de saus. Schenk de rest van de saus over de pasta. Bak de mac ’n’ cheese 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de pasta begint te kleuren en de kaassaus bubbelt. Draai aan het einde van de baktijd zonodig de ovengrill aan en bak de pasta onder de hete grill in nog 1-2 minuten goudbruin. Bestrooi met de peterselie. Lekker met een komkommersalade.

 

Bestellen? Dat kan hier

 

Cover Heerlijk SimpelTitel:               Heerlijk simpel 
Auteur           Janneke Philippi
Uitgever         Fontaine Uitgevers
ISBN nummer        9789059567597
Prijs           € 24,95

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *