Meatless Monday

Ziltige parelcouscous met venkel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Intermittent Fasting (oftewel periodiek vasten) is een ware hype!!! Het lijkt wel of iedereen ermee bezig is. Maar misschien weet jij nog niet wat het inhoudt; lees dan hier nog even mijn eerder geschreven verhaal.

Voor iedereen die kennis wil maken met deze methode is er nu ook een uitgebreid (kook)boek. Geschreven door Nanneke Schreurs & José van Riele. Hierin wordt alles zeer uitgebreid toegelicht. Een echte aanrader! Deze ziltige parelcouscous is een van hun creatieve recepten.

Portret Nanneke Schreurs
Nanneke Schreurs is voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocente

In deze startersgids ‘Intermittent Fasting; in 4 weken fitter, gezonder en slanker’ vind je eigenlijk alles wat je wilt weten over periodiek vasten. Hoe kun je het beste beginnen, waarom het goed is voor je en hoe het werkt. Vooral het opbouwende 4-wekelijkse programma spreekt mij erg aan. Zo ben ik er dus ook aan begonnen. En het werkt!

Dit recept staat in hun hoofdstuk salades, maar het is eigenlijk veel meer een soort risotto met knapperige groenten. De verse zeewier (te koop bij Ekoplaza) zorgt voor een ziltig accent. Hoewel het gerecht vrij snel op tafel staat, moet je wel flink doorwerken. Met als nadeel dat je vrij veel pannen nodig hebt. Daarom adviseer ik om alle venkel in blokjes te snijden en mee te koken. Dat is één handeling minder. Ga je toch voor presentatie, dan kun je de venkel grillen; het oog wil ook wat. Hoe dan ook: uiteindelijk staat er wel iets bijzonders op tafel.

Welke wijn bij ziltige parelcouscous met venkel?

Het gerecht smaakt licht ziltig met knapperige venkel en zachte ronde couscous. Op de achtergrond wat knoflook. Schenk er een frisse witte wijn bij met een ziltige ondertoon. Ik koos voor de Soave Rocca van Pieropan. Het sappige rijpe fruit sluit mooi aan bij de parelcouscous, de frisse zuren en de zilte ondertoon ondersteunen de zeewier in het gerecht. Maar een Sauvignon Blanc uit Alto Adige is ook een goede keus.

35 minuten2 personen

Ingrediënten

  • olie, om in te bakken
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 100 g parelcouscous
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 venkelknol
  • 100 g haricots verts
  • 50 g dulse sauvage (verse zeewier, te koop bij Ekoplaza)
  • 25 g pijnboompitten
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 100 g lamsoor (of spinazie)

Stap 1

(Maak eerst de groentebouillon door een groentebouillontablet op te lossen in water.) Verhit de olie in een braadpan en fruit het sjalotje op laag vuur glazig. Voeg de parelcouscous toe, roer goed en fruit hem mee tot de korrels glazig worden. Schenk de bouillon er bij. Aan de kook brengen. Met deksel op de pan ca. 10 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren.

Stap 2

Snijd ondertussen de harde stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol, halveer de venkel in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in vier parten en de helft daarvan in kleine blokjes; houd de andere helft apart. Doe de blokjes venkel bij de parelcouscous. Kook de parelcouscous nog ca. 10 minuten tot de couscous gaar is.

Stap 3

Was het zeewier en proef of hij niet te zout is; was hem anders nog een keer. Knijp het vocht eruit en snijd fijn.

Stap 4

Maak intussen de haricots verts schoon en kook ze in ruim water met zout in ca. 5 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de knoflook en de haricots verts ca. 2 min. Voeg de lamsoor (of spinazie) en het zeewier toe en roerbak nog ca. 2 minuten mee tot de zeewier is geslonken. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan in circa 3 minuten goudbruin.

Stap 5

Snijd de andere helft van de venkel in repen en bestrijk deze met olijfolie. Gril de venkelrepen 5 minuten in een grillpan en keer ze halverwege om. Serveer de venkelcouscous met de gegrilde venkel en de roergebakken groenten en zeewier. Bestrooi met de gegrilde pijnboompitten.

 

VOEDINGSWAARDE P.P.: 420 Kcal, 15 gram Vet,  14 gram Eiwit, 52,5 gram Koolhydraat

Het kookboek

Met het nieuwste kookboek van Nanneke Schreurs en José van Riele heb je direct alle basics van periodiek vasten bij de hand. Echt een boek voor beginners. Al eerder schreven zij o.a. het kookboek ‘Eet je fit’ (lees de recensie!). Behalve heldere informatie vind je in dit boek ook een eenvoudig stappenplan en dag- en weekmenu’s. Plus heel wat recepten; van ontbijt, lunch- en brunchideeen tot soepen, salades en smoothiebowls. Het vierweken programma in dit boek is ontstaan na jarenlange ervaring met verschillende vastenmethodes. Ze werken met een zogenaamd Eating Window en laagcalorische vastendagen. Daarnaast introduceren ze ook een Alles-Mag-Dag.

Bestellen kun je hier:

Cover Intermittent fastingTitel : Intermittent Fasting
Auteur : Nanneke Schreurs en José van Riele
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 4264
Prijs : € 20,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Recept: parelcouscous met venkel en zeewier. Past in een dieet om af te vallen met behulp van periodiek vasten of Intermittent Fasting. Goed voor de slanke lijn, levert maar 420 Kcal. Bovendien vegetarisch. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij dan Soave? #wijn-spijscombinatie #vegetarisch #risotto #couscous #parelcouscous #slank #groente #zeewier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *