Meatless Monday

Groene groenten-stoofschotel

Uit het kookboek Green Kitchen at Home komt deze stoofschotel van groene groenten met broccoli, courgette, doperwtjes en spinazie. Vol enthousiasme vertelt schrijver David Frenkiel hierover het volgende:

Familie sfeerbeeld van The Green Kitchen at Home“De originele versie van dit recept ontwikkelde ik tien jaar geleden, in het kleine appartementje in Rome waar ik tijdelijk woonde. Het was een van de eerste gerechten die ik voor Luise kookte en ik beeld me graag in dat ze daar ter plekke verliefd op me is geworden (en niet toen ik haar een week eerder halfdronken probeerde te versieren op de dansvloer). De originele versie bevatte niet zo veel groene groentes – ik had de saus gemaakt met double cream en serveerde er witte pasta bij – maar de essentie is wel hetzelfde gebleven: groen, romig en heerlijk.”

Gebruik gerust broccoli en spinazie uit de vriezer, vervang de erwtjes door sperziebonen en/of gebruik kappertjes in plaats van olijven. Houd je niet van kokosmelk of kokosroom? Kies dan voor gewone room, Griekse yoghurt (voeg pas aan het eind toe) of een veganistisch alternatief. Dien op met gekookte quinoa, bulgur, gierst, rijst of pasta naar keuze. En voor niet-vegetariërs: ook lekker met gepocheerde zalm of gebakken kipfilet.

Welke wijn bij groene groenten-stoofschotel?

Dit groentegerecht smaakt heel puur met verschillende groenten in een lichtromige saus met een hint van citroen. Drink hier een frisse witte wijn bij met een rond karakter, zoals een Soave, witte Gaillac, of een Grüner Veltliner.

Grüner Veltliner AH Kamptal

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 stronk broccoli (400 gram)
  • 1 courgette
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 125 ml droge witte wijn
  • 200 gram doperwtjes (diepvries)
  • 200 gram spinazie
  • 1 blik kokosroom of kokosmelk (400 ml)
  • 1 groentebouillontablet
  • 1/2 citroen
  • zeezout, versgemalen zwarte peper
  • bladpeterselie

Stap 1

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit de olie in een grote pan. Bak de ui, knoflook en tijm 5 minuten. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de courgette in halve plakjes. Schep de broccoli, courgette en kappertjes door de ui en bak nog 5 minuten. Voeg de wijn toe en laat even inkoken.

Stap 2

Voeg de doperwtjes, spinazie, kokosroom bouillontablet en 200 ml water toe. Kook nog 5 minuten tot de groentes gaar zijn en de saus wat is ingekookt. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Haal de pan van het vuur en roer de citroenrasp en sap erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met peterselie. Lekker met zilvervliesrijst, bulgur of quinoa.

Het kookboek

Luise en David publiceerden al eerder verschillende kookboeken: The Green Kitchen, The Green Kitchen Smoothies en The Green Kitchen Travels. Vorig jaar verscheen hun nieuwste kookboek ‘The Green Kitchen af Home’; een boek dat werd uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2017.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover the green kitchen at homeTitel: The green kitchen at home
Auteurs: Luise Vindahl en David Frenkiel
Uitgever: Gottmer Uitgevers
ISBN: 9789023015437
Prijs: € 24,99

 

 

 

Benieuwd naar meer recepten van hun hand? Kijk ook eens naar Biet Bourguignon, Courgettenoedels met paddenstoelen, Bonotto met oesterzwam of Banaan-kokospannenkoekjes. Maar ook de andere recepten uit Green Kitchen at Home: Spinazie-flensjes en Vega Fish & Chips.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *