Meatless Monday

Orzo met geroosterde paprika’s

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Laat de oven het werk doen’; dat spreekt vast tot de verbeelding! En die uitspraak staat voor de kookboeken van de Britse Rukmini Iyer. Haar recepten zijn in korte tijd megapopulair geworden. En ik begrijp wel waarom. Alle ingrediënten gaan in één keer op de bakplaat (of in een braadslede). Oven aan, en klaar is Kees! Zo wordt koken simpeler dan ooit.

Portret Rukmini Iyer Zo simpel is ook dit recept ‘orzo met geroosterde paprika’s’. In het intro vertelt Rukmini het volgende:

In dit gerecht smaken de geroosterde zoete paprika’s heerlijk met de rozemarijn en de pasta (orzo oftewel riso). Zo heb je een snelle en vullende maaltijd voor de doordeweekse avonden. De restjes kunnen ook prima in lunchtrommels.

In eerste instantie is dit gerecht VEGAN (dus zonder feta), maar aanvulling van feta maakt dit gerecht helemaal top! Dus ik heb dit toegevoegd aan de ingrediëntenlijst.

Welke wijn bij orzo pasta met geroosterde paprika’s?

Dit orzo (pasta)-gerecht smaakt heerlijk smeuïg met beetgare paprika. Lichtkruidig door de rozemarijn. Feta zorgt voor een zuurtje en samen met de amandelen maakt dit de ovenschotel extra interessant. Wij dronken er een witte Hongaarse wijn bij, de Örökké, van het wijnhuis St. Andrea. Een biodynamische blend van 6 verschillende druivenrassen. Voldoende body door de houtlagering, de frisse zuren sluiten aan op de citroen. Maar een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Spaanse rosé zal het zeker ook goed doen!

4 personen15 minuten + 35 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 300 gram orzo of riso
  • 600 ml groentebouillon
  • 3 paprika’s (rood, geel, groen/oranje), in dunne reepjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 ½ eetlepel rozemarijn, naaldjes fijngesneden
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
  • versgemalen peper,
  • handvol amandelschaafsel, geroosterd
  • handvol verse basilicumblaadjes (of bieslook), in reepjes
  • 200 gram feta, in blokjes
  • Extra: braadslede 20×30 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe de orzo en de bouillon in een braadslede. Meng de paprika’s en de ui in een mengkom. Voeg toe: rozemarijn, zeezout, 1 eetlepel olijfolie. Schep door elkaar. Verdeel gelijkmatig over de orzo in de braadslede.

Stap 2

Zet de braadslede in de oven en bak ca. 25 minuten. (Proef even of het gaar is.) Verhoog de temperatuur tot 200 °C en bak nog 10 minuten tot de paprika’s licht geroosterd zijn.

Stap 3

Rooster intussen in een droge koekenpan de amandelschaafsel lichtbruin. Zet apart. Haal de braadslede uit de oven. Roer er de citroenrasp, citroensap en een eetlepel olijfolie door. Breng op smaak met zout, en peper. Bestrooi met fetablokjes, amandelschaafsel en basilicum (of bieslook).

 

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Pompoen uit de oven met linzen met dukkah
Pompoen uit de oven met linzen met dukkah uit de Wereldse bakplaat

We publiceerden al eerder een recept uit het kookboek De Wereldse Bakplaat: Pompoen & Linzen met granaatappel. Ook zeker een aanrader!

Bestellen kun je hier:

cover De Snelle Bakplaat van Rukmini IyverTitel : De snelle Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1627 4
Prijs : € 19,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *