Voor het weekend

Rijstbowl met zeebaars: makkelijk Koreaans recept

Denk je aan Aziatisch eten, dan staat niet meteen de Koreaanse keuken op je netvlies. Tenminste niet bij mij. Toch is Korea duidelijk aan een opmars bezig. Misschien heb je al gehoord (of zelfs geproefd) van de Koreaanse klassiekers Bibimbap (Koreaanse rijst met groente), Bulgogi en Kimchi. Dit weekend kun je aan de slag met dit Koreaans recept: rijstbowl met gemarineerde rode kool en zeebaars. Verrassend, niet te zwaar en lekker pittig. Bovendien in 30 minuten op tafel.

Het geheim van de Koreaanse keuken zit in de zogenaamde ‘jangs’. Deze smaakmakers vormen het fundament. Maar wat is JANG precies?

Wat is Koreaanse jang?

Jang verwijst naar gefermenteerde saus op basis van sojabonen, water en zout. In vele keukens heeft zout een prominente plaats, terwijl Korea een zoute smaak heeft ontwikkeld met gefermenteerde sauzen die aminozuren bevatten. Afkomstig van de sojabonen. Ze onderscheiden drie verschillende sauzen: sojasaus (ganjang), sojabonenpasta (doenjang) en chilipasta (gochujang).

Jang wordt gemaakt in aardewerken potten (onggi). Het is een intensief werk dat weken tot maanden in beslag neemt.

Schrijfster Ae Jin Huys proeft Jang uit traditionele
Schrijfster Ae Jin Huys proeft ‘Jang’ uit traditionele aardwerken potten

Jang lijkt op wijn

Jukjangyeon is een bedrijf dat geproduceerde sojabonenpasta (doenjang) maakt volgens traditioneel Koreaans recept. Zij vergelijken jang met wijn! De basisingrediënten (bonen en druiven) zijn verschillend, maar beide worden door fermentatie en rijping gemaakt.

Net zoals dezelfde wijn per jaar anders smaakt, zo varieert ook jang met de tijd van smaak. Bijvoorbeeld een sojabonenpasta van 2011 heeft een diepe smaakt, terwijl de pasta van 2014 een goede balans heeft.

Zin in een glas wijn hierbij? Kies voor kruidige droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. Maar een Cava is ook een fantastisch idee.

Koreaanse rijstbowl met rodekool en zeebaars uit het kookboek Proef Korea van Ae Jin Huys

Koreaanse rijstbowl met zeebaars

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Lichtverteerbare rijstbowl met gemarineerde rodekool en rauwe zeebaars. De zelfgemaakte chilisaus maakt het lekker pittig op smaak.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram rodekool
  • 150 gram rijst
  • 200 gram zeebaarsfilet zonder vel
  • 2 theelepels geroosterde sesamolie
  • 50 gram erwtenscheuten of andere kiemgroenten naar keuze
  • 50 gram worteljulienne

Pekelwater

  • 50 ml appelazijn
  • 50 ml water
  • 50 ml sojasaus
  • 2 eetlepels suiker

Chilisaus

  • 1 eetlepel chilipasta gochuyang of sambal badjak
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels rijststroop of maple syrup of schenkstroop
  • 2 teentjes knoflook gepureerd
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Bereiding
 

  • Verwijder de kern en de buitenste bladeren van de rodekool. Snijd de kool flinterdun; voor een mooi resultaat kun je dat met een mandoline doen. Doe de kool in een (weck)pot of schaal. Maak het pekelwater, breng aan de kook en giet over de kool. Sluit pot of schaal en laat inwerken en afkoelen. Doe dit bij voorkeur de dag ervoor, of minimaal 4 uur van tevoren.
  • Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Snijd de zeebaars in fijne lapjes van 0,5 centimeter dik. Sprenkel de sesamolie over de vis. Maak nu de saus door alle ingrediënten te mengen. Knijp het vocht uit de gepekelde rodekool. Doe de gekookte rijst in twee bowls en schik er de kiemgroenten, wortel, rodekool, vis en enkele lepels saus over. Geef er aan tafel sojasaus bij.

Wat zijn andere populaire Koreaanse gerechten?

Kimchi: dit is een gefermenteerd bijgerecht gemaakt van gepekelde kool en andere groenten. Het is een van de meest iconische Koreaanse gerechten en wordt vaak gegeten bij elke maaltijd.

Kimchi in diverse soorten
Kimchi kun je maken van allerlei soorten ‘harde’ groenten

Bulgogi: Bulgogi is een populair Koreaans vleesgerecht. Bulgogi betekent dun gesneden rundvlees‘. Het vlees wordt gemarineerd in een smaakvolle mix van sojasaus, knoflook, sesamolie, suiker en andere kruiden om het een unieke en hartige smaak te geven. Het gemarineerde vlees wordt vervolgens gegrild, gebakken of geroosterd tot het mals en sappig is.

Bulgogi wordt vaak geserveerd met rijst en bijgerechten zoals slablaadjes, kimchi en ssamjang (pittige saus). Traditioneel wordt het vlees op een grill aan tafel bereid, waardoor de gasten het zelf kunnen grillen naar hun eigen voorkeur. Het is een geliefd Koreaans recept in Korea en over de hele wereld vanwege de heerlijke smaak en de gezellige eetervaring.

Bibimbap: Bibimbap betekent letterlijk “gemengde rijst”. Het is een kom met rijst met verschillende groenten, vlees (zoals rundvlees, varkensvlees of kip), een gebakken ei en gefermenteerde chilipasta genaamd gochujang. Het gerecht wordt gemengd voordat het wordt gegeten, waardoor alle smaken perfect samenkomen.

Koreaanse rijst met groenten
Bibimbap; Koreaanse rijst met groenten

Japchae: Japchae is een heerlijk gerecht gemaakt van glasnoedels gemaakt van zoete aardappel, een mix van groenten, vlees (vaak rundvlees) en sojasaus. Het heeft een heerlijke zoete en hartige smaak en is een favoriet bij zowel Koreanen als internationale liefhebbers van de Koreaanse keuken.

Tteokbokki: dit is een populair streetfood gerecht dat bestaat uit zachte, kleverige rijstcakejes (tteok) gekookt in een pittige saus op basis van gochujang, een pittige chilipasta. Het gerecht kan worden aangevuld met andere ingrediënten zoals groenten, viskoekjes en hardgekookte eieren. Tteokbokki heeft een heerlijke pittige en hartige smaak en is geliefd om zijn unieke textuur.

 

Het kookboek Proef Korea

Informatief kookboek met 70 Koreaanse recepten aan de hand van diverse belangrijke influencers op Koreaans kookgebied. Schrijfster Ae Jin Huys laat zien hoe je diverse jangs kan inzetten als smaakmaker.

Smaakt dit Koreaans recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Proef Korea
Auteur : Ae Jin Huys
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 014 8780 1
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit rijstbowl met zeebaars recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book