Koreaanse Tofu

Meatless Monday
Spicy gesmoorde tofu uit Korea

Genieten jullie ook zo van de Olympische Spelen? Nou, ik wel. Zou ook heel graag op de tribune hebben gezeten om onze schaatsers aan te moedigen. Maar helaas ben ik nog nooit in Korea geweest (wel onlangs in Japan), en nu dus ook niet. Daarom ken ik ook de keuken van Korea niet en heb dus ook geen idee wat ze daar eten en wat onze sporters op hun bord krijgen. Maar  het  kookboek ‘Basisboek Korea’ geeft inzicht. Dus om de sfeer thuis nog wat extra te verhogen ben ik de Koreaanse keuken aan het ontdekken.  Graag laat ik jullie meegenieten. Daarom vandaag op Meatless Monday een vegetarisch gerecht uit Korea: Dubujorim. Het is een gerecht met tofu (oftewel tahoe)  die eerst in de pan wordt gebakken en dan in een licht pittig sojamengsel wordt gesmoord. De Koreanen eten dit vaak als een lunchgerecht en nemen het mee in de lunchtrommel. Maar het is ook een heerlijke vleesvervanger. Absoluut het proberen waard!

Dit tofugerecht is lekker zout, zoet en pittig van smaak. Zacht van binnen en knapperig van buiten. En zeker niet te heet. De gochugara (Koreaanse chiliflakes) is te koop in de Oosterse supermarkt. Ze zijn minder heet dan andere chilivlokken. Heb je geen Oosterse supermarkt in de buurt, vervang de chilivlokken dan door een theelepel sambal. Dat gaat ook prima.  

Welke wijn bij Spicy gesmoorde tofu?

Bij dit Aziatische pittige gerecht met ingrediënten als sojasaus en sesamzaad past een witte wijn, zoals een pinot gris uit de Elzas. Voldoende fris om toch nog te verfrissen en aroma’s die aansluiten op deze Aziatische smaken. Maar ook een Viognier zal goed combineren, of iets mousserends als de lichtzoete Clairette de Die.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 1 blok stevige tofu (500 gram)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 bosuitjes
  • 1 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gochugara (Koreaanse chiliflakes)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1½ eetlepel suiker
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel geroosterd sesamzaad

Stap 1

Snijd de tofu in plakken van ca. ½ cm dik en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak de plakjes tofu in 8 minuten bruin en knapperig, keer ze halverwege.

Stap 2

Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Rasp de gember. Pers de knoflook uit. Meng bosui, gember, knoflook, chiliflakes, sojasaus, suiker, mirin en sesamzaad door elkaar.

Stap 3

Schenk het sojamengsel over de tofu. Verwarm nog 2 minuten. Lekker met rijst en geroerbakte paksoi of spinazie.

 

Het kookboek

Een toegankelijk Koreaans kookboek met helder beschreven recepten. Geschreven door de Amerikaanse Caroline Hwang. Ze heeft Koreaanse roots. Haar liefde voor de Koreaanse keuken komt van haar grootmoeder, die bij hun inwoonde en haar leerde koken.

Bestellen kun je hier:

Cover Basisboek KoreaTitel : Basisboek Korea
Auteur : Caroline K. Hwang
Uitgever : Uitgeverij Gottmer/Becht
ISBN : 978 90 230 1551 2
Prijs : € 29,99

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En deze week komt nog het Koreaanse gerecht Bibimbap (gemengde rijst met groenten) online!

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Koreaanse Tofu
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *