Kerstmenu 2013

Venkelsoep met gegrilde coquilles

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept
Recept voorgerecht zacht romige venkelsoep met gegrilde coquille met ontbijtspek. Een fantastisch zijdezacht begin van het kerstdiner! #venkel #voorgerecht #kerstdiner #kerst

Frisfruitige Gavi uit Noord-Italië is een aperitiefwijn bij uitstek. Hij smaakt aromatisch met mooie tonen van perzikfruit. Door zijn frisse zuren en lichte kruidigheid past deze veelzijdige witte wijn ook heel goed bij lichte voorgerechten als een salade met vis of coquilles. Proef hem eens in combinatie met deze zachtromige venkelsoep. De gegrilde coquille met wat ontbijtspek oogt niet alleen aantrekkelijk, maar maakt het geheel ook veel spannender. Een fantastisch zijdezacht begin van het kerstdiner! Kijk ook naar de andere recepten in dit kerstmenu:

Muziek: mijn favoriet van de Voice of Holland 2013; Steffen Morrison met A song for you.

4 personenca. 45 minuten

Ingrediënten

  • 25 gram roomboter
  • 1 grote venkelknol
  • 400 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels pastis
  • 50 ml slagroom
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 4 coquilles
  • Extra: bakpapier, grillpan, houten satéstokjes

Stap 1

Snijd de venkel in reepjes (bewaar wat van het venkelgroen). Smelt 25 gram boter in een pan, en roer de venkel door. Dek de venkel af met een stuk natgemaakt bakpapier (op de groente in de pan leggen) en smoor de venkel ca. 15 minuten heel zachtjes op laag vuur (laat de venkel niet bruin kleuren). Haal bakpapier eraf en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten heel zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer. Roer de pastis en slagroom erdoor en verwarm tot het bijna kookt.

Stap 2

Halveer intussen de plakjes ontbijtspek in de lengte. Leg een reepje ontbijtspek rondom de coquille. Steek elke coquille aan een houten satéstokje. Verhit een grillpan tot gloeiendheet. Bak de coquilles ca. 1 minuut aan elke kant tot er mooie grillstrepen op staan. Schep de soep in mokkakopjes. Garneer met wat venkelgroen. Leg het satéstokje met de coquille op het kopje.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in [email protected] 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *