5 mei

Bevrijdingssoep van Yvette van Boven

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Het is 5 mei vandaag: dus bevrijdingsdag! Dit jaar mocht kookboekenschrijfster en tv-kok Yvette van Boven het recept ontwikkelen voor de zogenaamde bevrijdingssoep. Ik las haar verhaal inclusief het recept in Volkskrantmagazine van afgelopen zaterdag en ik was meteen gegrepen. Wat een mooi initiatief om de bevrijding van Nederland op deze manier met z’n allen te herdenken. Dus doe mee, en maak deze overheerlijke lentechowder, zoals Yvette hem noemt, en deel hem met liefde aan iedereen die je lief is.

Yvette van Boven 5 basis

 

Het is een initiatief van het Nationaal Comité 4&5 mei. Bevrijdingsdag is een moment om met elkaar te eten, om samen aan tafel te gaan en elkaar te ontmoeten. Vanwege de pandemie bedacht het comité, ter compensatie, en idee om blikken hartverwarmende soep uit te delen. Dat was een groot succes. Maar zelf thuis maken kan ook. Vorig jaar bedachten de chefs Samuel Levie en Joris Bijdendijk de bevrijdingsmaaltijdsoep. Dit jaar aan Yvette de eer. Meer weten over de vrijheidsmaaltijd? Kijk dan op website vrijheidsmaaltijd.nl

Bevrijdingssoep Yvette van Boven
Bevrijdingssoep van Yvette van Boven
Bereiding: 40 min
Heerlijke lentechowder; een maaltijdsoep boordevol groenten, speciaal ontwikkeld voor 5 mei.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 gram prei in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 300 gram bloemkoolrijst
  • 200 gram vastkokende aardappel in blokjes
  • 1 blikje kokosmelk 400 gram
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram doperwten
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram kleine broccoliroosjes
  • 3 bosui in ringetjes
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin o middelhoog vuur de prei, knoflook en kerriepoeder tot de prei glazig is. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken.
  • Voeg toe doperwten, spinazie en broccoli en kook dit ca. 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Benieuwd naar meer recepten van Yvette van Boven?

Weekmenu 18 Yvette van BovenBekijk dan ook nog even het weekmenu van deze week met 5 van haar toprecepten!

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept