Gouwe Ouwe

Salade met Nieuwe Haring

Sinds een paar weken liggen ze weer te schitteren bij de visboer: Hollandse Nieuwe. En ik ben er dol op! Daarom deze maand, uit mijn knipselmap vol recepten, mijn favoriete salade met deze Nederlands lekkernij. Een lekker en makkelijk te maken voorgerechtje (6 personen) met Nieuwe Haring in de hoofdrol, dat ik al sinds jaar en dag maak voor de liefhebber ervan.

Al zo lang ik me kan heugen, ben ik fan van Hollandse Nieuwe. Als klein meisje nam mijn vader mij al mee naar de zaterdagmarkt in ’s Hertogenbosch, waar we in de buurt woonden, en dan kreeg ik bij de viskraam mootjes haring op een zilveren schaaltje, met plakjes augurk en gesnipperde uitjes. Blijer kon je mij niet maken. Toen ik later naar de Randstad verhuisde en dicht in de buurt van Scheveningen ging wonen, kon ik mijn geluk niet op. Ik fietste met grote regelmaat naar de vissershaven om daar mijn harinkjes te verorberen. Zonder uitjes, want dat vond en vind ik nog steeds zonde van de verfijnde smaak.

Van Nieuwe Haring naar maatjesharing

Haring weetjesIk moet wel bekennen dat naarmate de tijd verstrijkt en de haring geen nieuwe haring meer mag heten maar verder gaat als maatjesharing, mijn trek iets minder wordt. Ik vind ze de eerste maanden na de vangst gewoon het lekkerst. Maar dat is persoonlijk want ik ken mensen die haring juist weer meer waarderen als de smaak fermer wordt. Dat heeft overigens alles te maken met het feit dat hoe langer de haring gepekeld is, hoe fermer de smaak ervan wordt. (Lees hier mijn 11 weetjes over Nieuwe Haring.)

Dit jaar is de Hollandse Nieuwe weer perfect van smaak: Er zit een lekker vetje aan en je hapt hem als een fluwelen visje naar binnen.

Welke wijn bij salade met Nieuwe haring?

Eet je Hollandse Nieuwe helemaal sec, dan combineert ie fantastisch met een droge sherry, liefst Manzanilla. Maar op het moment dat je hem verwerkt in een salade zoals deze waarin crème fraîche en frisse appel domineert, dan is de Manzanilla veel te overheersend. Ik koos hier voor een glas Chenin Blanc uit Zuid-Afrika; Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2019 (WineMatters) en dat was een feest.

Salade met Nieuwe haring

Salade met Nieuwe haring

4 personen15 minuten + 30 minuten afkoelen

Ingrediënten

  • 1 grote vastkokende aardappel, geschild (ca. 200 gram netto)
  • 5 gram gehakte verse bieslook
  • 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
  • (zee)zout
  • (vers gemalen) witte peper
  • 1 groene appel (Granny Smith), geschild in blokjes
  • 5 à 6 Hollandse Nieuwe haringen, in kleine blokjes
  • 4 mooie bladeren kropsla
  • 1 klein zakje chips naturel (30 gram)

Stap 1

Kook de aardappel ca. 10 minuten in weinig water met zout. Afspoelen onder koud stromend water, koud laten worden en in blokjes snijden.

Stap 2

Roer intussen in een kom de bieslook (houd 2 theelepels achter voor de garnering) door de crème fraîche. Breng op smaak met wat zout en peper. Schep hier voorzichtig de aardappelblokjes, appelblokjes en haringblokjes door. Zet tot gebruik in de koelkast.

Stap 3

Leg op vier borden elk een blad kropsla en verdeel daar het haringmengsel over. Garneer deze met grof verkruimelde chips en de achtergehouden bieslook.