Voor het weekend

Homemade McFlurry: simpel & onweerstaanbaar

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

‘Ga jij weleens naar de grote gele M? Nou, ik wel. Niet voor de burgers, maar voor de McFlurry’, vertelt tv-kok Danny Jansen in het intro van zijn recept uit het kookboek Masterclass Desserts. Mijn dochter is ook fan van dit oh-zo-coole dessert. Dus aan de slag met het recept van Danny… Resultaat? Niet helemaal hetzelfde, maar eigenlijk nog veel lekkerder. Bovendien thuis heel simpel om te maken!

Portret Danny Jansen Het geheim van Danny Jansen zit in de karamelstroop, gemaakt van een blikje gecondenseerde melk. Dat blikje moet je in z’n geheel (echt waar!) ca. 3 uur zachtjes laten pruttelen in een pannetje met water. Zo ontstaat er karamel, oftewel dulce de leche. Verder gebruikt Danny zelf gedraaid vanille-ijs en zelfgebakken cacao-tuiles. Wij doen het nog makkelijker: koop gewoon kant-en-klaar vanille-ijs en garneer met de nieuwste wafeltjes van Jules Destrooper ‘Kletskoppen & Belgische chocolade’.

4 personen10 minuten + 3 uur voor de karamel

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)*
  • 2 eetlepels slagroom
  • ¾ liter vanille-ijs
  • 6 biscuitjes, verkruimeld (ik gebruikte haverkoekjes)
  • 100 g extra pure chocolade, gehakt en in fijne stukken
  • 150 gram verse mango, in zeer kleine blokjes
  • Extra: staafmixer, 4 ijskoude glazen of coupes

Stap 1

Maak eerst de karamel. Zet het dichte blikje gecondenseerde melk (zonder wikkel) in een pannetje met ruim kokend water en laat ca. 2 1/2  uur zachtjes koken. Het blikje moet steeds onder water gedompeld zijn. Laat het daarna heel goed afkoelen. Het heet nu dulce de leche. Maak het blikje open. Doe de pasta in een hoge kom. Klop met de staafmixer tot een schenkbare siroop. Voeg zonodig een paar eetlepels slagroom (of melk) toe als de pasta te dik blijft.

Stap 2

Laat het ijs in ca. 30 minuten op temperatuur komen en schep het in een ruime kom. Meng met de verkruimelde biscuitjes met de helft van de pure chocolade en de helft van de mangoblokjes.

Stap 3

McFlurry eigen foto
En zo zag mijn McFlurry eruit. Met het koekje van Jules Destrooper

Verdeel het ijs (met ijsbolletjeslepel) over de glazen of coupes. Garneer met de overige chocolade en mango. Verdeel een aantal eetlepels karamel erover. Garneer met de koekjes.

 

*Dulce de Leche; karamel uit een blikje

Ik kook altijd meerdere blikjes tegelijkertijd, want dan heb ik altijd karamel in huis voor een volgende keer. Eenmaal tot karamel gekookt blijft de inhoud van zo’n blikje jarenlang houdbaar. Karamelsaus over van deze homemade McFlurry? Vries het in.

 

Het kookboek

Handzaam kookboekje met 50 desserts. Onderverdeeld in de hoofdstukken Klassiek, Feestelijk, Fruitig, Chocolade & karamel, Oud-Hollands en IJs. Dus voor ieder wat wils.

Bestellen kun je hier:

Cover Desserts Danny Jansen-Titel : Masterclass – Desserts
Fotografie:  © Saskia Lelieveld en de auteursfoto © Ingrid Hofstra.
Auteur
 : Danny Jansen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 4228 5
Prijs : € 21,99

 

 

 

Misschien zin in zo’n Pavlova (foto cover). Kijk hier voor het recept. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *