Meatless Monday

Champignons à l’escargot

Champignons à l’escargot, oftewel paddenstoelen op de slakkenmanier,  is een klassieker; een heerlijk voorgerechtje uit het kookboek van Mevrouw Hamersma. Ja, je weet wel: die echtgenote van wijnrecensent Harold Hamersma. Maar mevrouw Hamersma zelf is minstens even bekend in Amsterdam. Zij is namelijk eigenaar en naamgever van de gelijknamige kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp. En…, zij verzorgt al tien jaar de culinaire rubriek in Het Parool.

Welke wijn bij champignons à l’escargot

Portret mevrouw Hamersma in haar winkel

Uiteraard verzorgt meneer Hamersma de wijn-spijs combinaties in dit kookboek. Harold adviseert bij deze champignons een goede witte Bourgogne. En daar ben ik het helemaal mee eens. De romige structuur van de chardonnay past uitstekend bij deze paddenstoelen in kruidenboter. Bovendien zorgt het frisse zuurtje voor de nodige verfrissing.

Champignons à l’escargot

Voorbereiding: 30 minuten
Simpel te maken voorgerechtje uit de oven van paddenstoelen in kruidenboter.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 350 gram kleine witte champignons
  • 4 takjes verse dragon blaadjes fijngehakt
  • 2 takjes platte peterselie fijngehakt
  • 3 kleine teentjes knoflook uit de knijper
  • zout versgemalen peterselie
  • 100 gram roomboter

Extra nodig

  • 6 ovenvaste soufflépotjes (inh. 150 ml), ingevet

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Maak de champignons schoon met keukenpapier (niet wassen) en draai de stronkjes uit de hoed. Leg in elk souffépotje 3-4 champignonhoedjes.
  • Doe in de kom van de keukenmachine (of Magimix): rest van de champignons, uitgeperste knoflook, fijngehakte dragon en peterselie. Hak fijn met de pulseknop van de keukenmachine. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de soufflépotjes.
  • Verdeel de boter in 6 porties en leg in elke potje een flinke klont. Zet de potjes ca. 15 tot 20 minuten in de oven. Serveer bloedheet, met stokbrood.

 

 

TIP 1: dit gerecht kun je heel goed voorbereiden, je hoeft het dan alleen nog in de oven te zetten.

TIP 2: bewaar een paar plakjes champignons en wat fijngehakte peterselie om op het eind mee te garneren. Dat maakt dit voorgerechtje net wat aantrekkelijker!

 

Het kookboek: Mevrouw Hamersma, verzamelde recepten

In dit kookboek heeft mevrouw Hamersma ruim zeventig van haar lievelingsrecepten gebundeld, inclusief een groot aantal klassiekers van eigen hand (zoals deze champignons à l’escargot). De recepten komen uit de duizenden kookboeken die bij haar in de winkel staan. Haar succes is gebaseerd op de maakbaarheid van de recepten die zij uitkiest.

Bestellen kun je hier:

Cover Mevrouw Hamersma verzamelde recepten Titel : Mevrouw Hamersma, verzamelde recepten
Auteur : Karin Hamersma
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 082 1
Prijs : € 24,99

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.