Meatless Monday

Camembert uit de oven met portobello en prei

Makkelijk om te maken, aantrekkelijk om te zien, comfortfood ten top; dat is deze vegetarische ovenschotel met gesmolten Camembert. Rondom een krans van portobello, prei en hazelnoten die zorgen voor ‘smoel’. Bovendien zo klaar. In 15 minuten ready to go, daarna doet de oven het werk. Zorg wel voor stokbrood en een verfrissende salade!

Portret Wim Ballieu
Portret Wim Ballieu

Het recept is afkomstig uit het kookboek Ovenschotels, geschreven door de Vlaamse tv-kok Wim Ballieu. In het intro vertelt hij het volgende:

Als kind was ik geen kaasfan. Ik weet nog hoe ik als tiener in een kramp schoot als we op bezoek bij vrienden een typisch Vlaamse kaasschotel voor onze neus kregen. Ik heb het dus moeten leren eten. Deze warme camembert uit de oven vond ik meteen lekker. Het is een perfect gerecht om snel in de oven te schuiven als er onverwacht bezoek voor de deur staat.

Welke wijn bij vegetarische ovenschotel met camembert?

Rode wijn bij Camembert is niet de beste match, zoals Wim Ballieu zelf voorstelt. Het voelt namelijk aan in je mond alsof de kaas schift. Mijn advies: kies voor een volle Chardonnay uit Chili, of een rosé uit de Provence.

 

Camembert uit de oven met prei uit het kookboek Ovenschotels van Wim Ballieu

Camembert uit de oven met portobello en prei

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Simpel om te maken: je laat een hele Camembert smelten in de oven. Portobello, prei en hazelnoten maken het geheel helemaal af. Stokbrood en een salade erbij is noodzakelijk!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 6 portobello’s grote paddenstoelen, gehalveerd
 • 1 doosje Camembert à 250 gram
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 stengels prei
 • 50 gram hazelnoten
 • 1 eetlepel honing
 • 1 stokbrood

Extra nodig

 • quichevorm (ø 30cm)

Bereiding
 

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Leg de camembert in het midden van een ronde ovenschaal of quichevorm (Omdat sommige camemberts nogal vloeibaar worden als je ze verhit, kan je ze eventueel in het houten bakje laten of in een kleine ovenschaal doen.)
 • Haal de steeltjes uit de portobello’s. Hak de steeltjes fijn.
 • Halveer de hoeden van de portobello (anders passen ze niet goed rondom de Camembert) Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de portobello’s en kruid met versgemalen peper. Leg ze in de ovenschaal rond de camembert.
 • Snijd de prei in dunne ringen. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak de preiringetjes met de steeltjes van de paddenstoelen ca. 5 minuten. Hak intussen de hazelnoten fijn en doe ze bij de prei. Verdeel over de portobello’s in de ovenschaal.
 • Druppel wat honing over de portobello’s. Zet ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Lekker met stokbrood en een grote salade met kerstomaat, avocado, olijven en halfhard gekookt ei.

Wie is Wim Ballieu?

Wim is een bekende Vlaamse tv-kok én ondernemer. Hij is grootgebracht in een slagerij in Veurne, aan de Vlaamse kust. Leerde koken van zijn moeder en tante. In 2012 opende hij zijn eerste restaurant Ball & Glory. Hier kun je de lekkerste gehaktballen en stampotten (stoemp op z’n Vlaams) eten. Inmiddels heeft hij 6 vestigingen in België. Op tv kun je hem regelmatig spotten bij 24 Kitchen of Njamtv. Ook staan er filmpjes op Youtube bij Njam Kookkanaal.

Het kookboek Ovenschotels

In dit boek verzamelt Wim Ballieu zijn 60 favoriete ovenschotels. Vegetarisch, met vlees of vis, maar altijd boordevol groenten.

Ovenschotels bestel kun je hier:

Titel : Ovenschotels
Auteur : Wim Ballieu
Uitgever : Pelckmans Uitgevers
ISBN : 978 94  6401 487 7
Prijs : € 24,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.