Voor het weekend

Kersen met citroenijs uit Iran

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Faloodeh; zo noemen ze dit verkwikkende ijsdessert in Iran. Het is een van de bekendste Perzische nagerechten. En het ziet er bijna futuristisch en onwerkelijk uit. Faloodeh is een zeer luchtig sorbetijs op basis van citroen met krokante rijstnoedels die er heel eigenwijs bovenuit steken. Die verfrissende lemon smaak wordt gecombineerd met zoete Hollandse kersen in siroop. Oogstrelend effect en bijzonder van smaak. Je steelt de show!

Portret Andy Baraghani
Portret Andy Baraghani

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘De chef die je wilt zijn’. Een kookboek dat is geschreven door Andy Baraghani. Hij leerde koken in Franse toprestaurants als Chez Panisse en Estela. Hij zegt:

Het contrast van de texturen is fenomenaal: je hebt het krakende, smeltende zure, koude ijs plus de stroperige heerlijkheid van de kersen en de krokante stukjes rijstnoedels die in het ijs bevroren zijn.

Welke wijn bij Citroenijs met Hollandse kersen?

Mooie contrasterende smaken van verfrissend citroen sorbetijs met een zachte kersen in zoete siroop. Wij dronken hier een rode dessertwijn bij uit Zuid-Afrika, namelijk de Rietvallei van Muscadel. Deze wijn met duidelijke aroma’s van kersen sluit hierbij perfect aan.

 

Citroenijs met kersen, Faloodeh, uit het kookboek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani
Luchtig citroenijs met zoete kersen
Voorbereiding: 40 min
Bereiding: 8 uur
Iraans toetje van de topkok Andy Baraghani. Slush-achtig citroenijs met een topping van zoete kersen in siroop. Bijzonder zijn de bevroren rijstnoedels die een onverwacht en prachtig effect teweeg brengen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 7 biologische citroenen
  • 300 gram fijne suiker plus 80 gram
  • 450 gram kersen vers of uit de diepvries
  • 2 theelepels rozenwater
  • 50 gram heel dunne rijstnoedels mihoen rijstnoedels 2 mm

Bereiding
 

  • Snijd met een aspergeschiller de schil van de citroenen. Snijd in reepjes. Pers de citroenen uit, zodat je in totaal 360 ml sap hebt. Overdoen in een steelpan.
  • Verwarm het citroensap met 420 ml water en 300 gram suiker tot de suiker is opgelost. Doe het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Zeef het sap.
  • Schenk de siroop in een metalen bakvorm en zet die in de vriezer. Roer om het uur het ijsmengsel door tot het volledig is gekristalliseerd. Afhankelijk van je vriezen duurt dit 4 tot 8 uur. Het mengsel transformeert van zacht naar slush-achtig naar luchtige bergjes ijs.
  • Gebruik je verse kersen, dan moet je ze eerst ontpitten met een kersenontpitter tang. Doe de kersen in een pannetje en bestrooi met 80 gram suiker. Voeg ca. 1 eetlepel water toe en breng aan de kook. Laat de kersen ca. 4 tot 6 minuten zachtjes pruttelen tot de kersen uit elkaar beginnen te vallen. Af en toe roeren. Draai het vuur nog iets lager en laat de kersen in ca. 5 minuten pruttelen tot ze verschrompeld zijn en er een laag dunne siroop in de pan zit. Haal van het vuur en doe over in een kom. Roer de rozenwater erdoor.
  • In het laatste uur dat het ijs in de vriezer staat, spoel je de pan weer om. Vul hem met water en breng aan de kook. Voeg de noedels toe, roer kort en kook ze volgens gebruiksaanwijzing (ca. 4 minuten) gaar. Giet ze af in een zeef of vergiet en spoel af onder koud stromend water. Knip met een schaar de noedels in stukjes van 3 tot 5 centimeter. Wrijf de noedels goed uit elkaar. Tot gebruik in koelkast zetten.
  • Wanneer het ijs in de vriezer klaar is, roer je de noedels erdoor. Zet dan de vorm terug in de vriezer. Laat de faloodeh in de vriezer staan tot de noedels bevroren en knapperig zijn (duurt ca. 20 minuten).
  • Roer het ijs even door en schep daarna in 6 mooie ijscoupes of glazen. Lepel de kersen en de siroop erover.

 

Het kookboek: De chef die je wilt zijn

Prachtig kookboek van de Iraanse kok Andy Baraghani met veel Perzische recepten uit zijn jeugd. Hij werkte bij beroemde restaurants in Parijs. Schreef virale recepten met een wow-factor voor Bon Appétit. Hij houdt van simpele receptuur met zo min mogelijk poespas en culinaire gadgets. Staat ook bekend om het uitproberen van nieuwe technieken.  In dit kookboek wil hij laten zien hoe je je eigen kookstijl kunt ontwikkelen, en daarmee de chef kunt worden die je wilt zijn.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Chef die je wilt zijnTitel : De Chef die je wilt zijn
Auteur : Andy Baraghani
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48865 28 4
Prijs : € 35,00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept