Meatless Monday

Bombay aardappels van de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Bombay aardappeltjes, een klassieker uit de Indiase keuken, zijn pittig geroosterde krieltjes opgepept met allerlei specerijen. Je bakt ze niet in de oven. Nee, deze overheerlijke versie maak je op de barbecue. Vervolgens nog eens creatief verrijkt met knapperige cashewnoten en verse koriander. Een heerlijk vegetarisch (bij)gerecht voor een zomerse barbecue. Je bent er misschien wel wat langer mee bezig. Maar ik weet het zeker: vanaf nu staan deze aardappels van de BBQ altijd op het buiten-eten-menu.

 Dit recept van Bombay aardappels van de BBQ komt uit het nieuwste kookboek van Rukmini Iyer ‘De groene BBQ’ met 75 vega en vegan recepten voor de barbecue. Waarschijnlijk ken je Rukmini al van haar zeer succesvolle bakplaat-kookboeken (Groene bakplaat, Wereldse bakplaat, Snelle bakplaat). Zij is een meester om met minimale middelen een maximaal effect te creëren.  Over dit recept zegt zij:

Maak een dubbele hoeveelheid als je aardappelliefhebbers te eten krijgt, ander heb je vast niet genoeg.’ Doe dus!

Kruidige bombay aardappeltjes
Kruidige bombay aardappeltjes van de Big Green Egg: ook goed gelukt

Welke wijn bij Bombay aardappels van de BBQ?

Ga je barbecueën? Dan heb je natuurlijk meer op tafel dan alleen dit aardappelgerechten. Kijk voor goed wijnadvies bij mijn verhalen Welke wijn bij de barbecue, deel 1, 2 en 3.

Kruidige bombay aardappels van de BBQ uit het kookboek De Groene Barbecue van Rukmini Iyer
Bombay aardappels van de BBQ met cashewnoten
Voorbereiding: 15 min
baktijd 1 uur
Totaal: 1 uur 15 min
Geroosterde krielaardappels, op z’n Indiaas, lekker pittig gekruid. Zowel op de barbecue als in de oven te bereiden.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 600 gram kriel-aardappeltjes ongeschild en gehalveerd
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngeperst
  • 2,5 cm verse gemberwortel geraspt
  • 1/2 theelepel venkelzaad gekneusd
  • 1 theelepel korianderzaad gekneusd
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels gekneusd
  • 1 theelepel komijnzaad gekneusd
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1 1/2 theelepel zeezoutvlokken

uimengsel

  • 1 rode ui in partjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • sap van 1 biologische citroen
  • 1 verse rode chilipeper in ringetjes
  • grote handvol verse korianderblaadjes
  • 50 gram cashewnoten geroosterd

Extra nodig

  • barbecue

Bereiding
 

  • Doe de aardappels in een grote kom met 3 eetlepels van de olie, de knoflook, gember, gekneusde specerijen (je kunt ze in een vijzel grof stampen), het chilipoeder en 1 theelepel zeezoutvlokken. Schep alles goed om.
  • Meng in een andere kom de ui, gemalen komijn, gemalen koriander, de rest van de olie, het sap van 1/2 citroen en de rest van de zeezoutvlokken. Schep het mengsel in het midden van een groot stuk aluminiumfolie en voor er een goed afgesloten pakketje van met de naad bovenop. Zet apart.
  • Leg de aardappels met de platte kant naar onder op een goed hete barbecue (200 C). Leg het deksel erop (of een omgekeerde braadslede) en gril ze 20 tot 30 minuten. Keer ze dan om, leg ook het pakketje op de grill en grill ze allebei nog 20 tot 30 minuten, tot de aardappels en uien gaar zijn.
  • Schep in een schaal de aardappels om met de uien en de kruidenolie uit het pakketje en schep de chilipeper, de rest van het citroensap en de korianderblaadjes erdoor. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Bestrooi met de cashewnoten. Schep er voor de liefhebbers nog een klontje boter door en bestrooi met een handje geraspte kaas. Lekker met een tomatensalade met avocado.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Haar nieuwste kookboek heet De Groene BBQ. Boordevol recepten voor een vegetarische barbecue.

Bestellen kun je hier:

Cover de Groene Barbecue Titel : De Groene BBQ
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1680 9
Prijs : € 21,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept