Zwierig en elegant

8,5 pnt: Bourgogne blanc van Ambroise

Witte Bourgogne van Maison Ambroise is al jarenlang een regelrechte winner! Tijdens de voorjaarsproeverij was ik erg onder de indruk van deze wijn en gaf deze zwierige chardonnay een ruime 9! Mijn oordeel wordt helemaal bevestigd in de gids ‘De Grote Hamersma 2019’; Harold geeft ook maar liefst een 9-. Evenals Onno Kleyn in de Volkskrant: ook hij is enthousiast en geeft eveneens een 9-. 

Helaas was het proefpanel van I Love Food & Wine in de blindproeverij iets minder overtuigend (hoe is dat nou mogelijk?), toch wil ik jullie deze wijn van harte aanbevelen. Het I Love Food & Wine-beoordelingscijfer heb ik daarom wat naar beneden afgerond: maar een 8,5 is nog steeds meer dan de moeite waard, niet waar.

Maison Ambroise is een klein familiebedrijf in de Bourgogne, dichtbij Nuits-Saint-Georges. Het wijnhuis bestaat eigenlijk al sinds de 18e eeuw. Tijdens de studie wijnbouw ontmoet dochter Martine de kleine Bertrand. Ze krijgen een relatie en zo wordt Bertrand in 1985 de wijnmaker op het domein van haar ouders. Gezamenlijk ontwikkelen ze het landgoed naar 21 hectare en gaandeweg stappen ze over naar biologische wijnbouw. Momenteel staan zoon François en dochter Ludivine aan het roer waardoor de kwaliteit verder toeneemt.

Zwierig, met balans

Tijdens de voorjaarsproeverij noteer ik; prachtige neus met een botertje, ingetogen houtlagering en rijp geel fruit. Frisse aandronk en een rond mondgevoel, lichte vanille-aroma’s, vleugje gember en een elegante afdronk. Zwierige chardonnay met mooie balans!

Helaas is deze 2016 inmiddels uitverkocht! Maar in januari staat de 2018 al klaar. (Nog niet geproefd!).

Wat eten bij Bourgogne blanc?

Bij zo’n verfijnde witte wijn passen elegante gerechtjes. Combineert goed met lichte salades, wit vlees (blanquette de veau), schaal- en schelpdieren (coquilles), vis in een saus, foie gras, maar ook bij vitello tonnato. Of kaasfondue. Altijd goed zijn gerechten op basis van kip, krab, room of gerechten met pompoen. Probeer maar eens deze gerechten op I Love Food & Wine: Pappardelle met kalfsvlees en paddenstoelen, gegrilde zalm met bagnetto verde, terrine met prei en gerookte zalm, zalmburger met avocado-appelmayonaise, geschnetzelte van kip in roomsaus of de gnocchi met geroosterde pompoen en worst.

Maar ook met lasagne met paddenstoelen, sliptong met romige garnalensaus of Belgische garnalenkroketjesl

Zalmburger met avocadomayonaise
Zalmburger met avocadomayonaise

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 16 juli 2019 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *