Meatless Monday

Gevulde portobello alla caprese van de BBQ

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Ideaal groentegerecht voor op de BBQ, deze gevulde portobello’s. Het woord ‘Caprese’ staat voor een mix van tomaten, basilicum en mozzarella. In dit recept is de mozzarella gegratineerd in de hoed van de portobello. Je grilt eerst je favoriete BBQ-spies, en daarna zet je nog even de gevulde portobello’s op het rooster. In 8 minuten ready-to -eat. Erbij: de frisse tomatensalsa met basilicum om het Caprese gevoel tot uiting te brengen. Ook geschikt als zomers voorgerechtje.

Gevulde portobello's met tomatensalsa

Welke wijn bij gevulde portobello alla caprese?

De portobello is zacht en smeuïg met een licht rooksmaakje. De salsa zorgt voor pit en frisheid, en bepaalt daardoor toch de keus van de wijn. Maar in dit gerecht worden die frisse tomaten-zuren enigszins getemperd door de smeuïgheid van de portobello. Mijn voorkeur gaat hier uit naar een Soave of een Colombard.

Gevulde portobello's met tomatensalsa
Portbello alla caprese van de bbq
Voorbereiding: 15 min
grilltijd 8 min
Mooie combinatie van iets warms (geroosterde gevulde portobello) met kouds. Een zogenaamde lauwwarme salade. Het ideale groentegerecht voor een geslaagde barbecue.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 8 portobello’s
  • 60 gram rode ui of 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngeperst
  • sap van 1 citroen
  • 250 gram mozzarella uitgelekt en in stukjes

tomatensalsa

  • 2 pruim- of Roma tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout versgemalen peper
  • 10 blaadjes basilicum fijngehakt

Extra nodig

  • kamado of barbecue

Bereiding
 

  • Haal de stelen uit de portobello’s. Snijd de steeltjes, plus 2 portobello’s in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg de helft van de rode ui, knoflook en portobellostukjes toe. Blijf constant roeren en bak door tot je een gare, maar redelijk droge massa hebt. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Maak de tomatensalsa. Snijd de tomaten overdwars doormidden en verwijder het hart en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes van ca. 3x3 cm.
  • Voeg toe aan de tomatenstukjes: rest van de rode ui, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico azijn, 1 eetlepel citroensap. Schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Steek de barbecue (of kamado) aan. Vul de 6 portobello hoeden met het gare paddenstoelenmengsel. Dek af met mozzarella. Leg de portobello’s op je bbq-rooster en gril ze in 8 minuten gaar en laat de kaas smelten. (Je kunt dit ook op de indirecte manier doen op je kamado, dan gril je ze in 15 minuten gaar.) Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer intussen de basilicum door de tomatensalsa. Serveer de warme portobello’s  met de tomatensalsa.

 

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Het kookboek

Handzaam kookboek met de lekkerste BBQ-recepten, speciaal voor de kamado (keramische BBQ met deksel). Hij werkt als een oven en is daardoor geschikt om te grillen, bakken en stomen. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In 100 recepten maakt hij je wegwijs met dit ingenieuze apparaat.

Bestellen kun je hier:

cover BBQ recepten voor de kamadoTitel : BBQ recepten voor op de kamado
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 619 65
Prijs : € 16,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept