Meatless Monday

Lasagne met voorjaarsgroenten zonder pasta

Geen pastavellen, maar bladeren van spitskool en snijbiet vormen de laagjes in deze lasagne met groenten. Een verleidelijk, maar bewerkelijk recept van de Britse schrijver Nigel Slater.

Portret Nige lSlater (c) Jenny Zarins
Portret Nigel Slater (c) Jenny Zarins

Greenfeast; met groenterecepten voor lente en zomer’ is het nieuwste kookboek van meesterverteller Nigel Slater. Hij schrijft al meer dan vijfentwintig jaar food-columns voor de Engelse zondagkrant The Observer. Daarnaast presenteert hij succesvolle tv-programma’s en heeft hij ook veel kookboeken op zijn naam staan, zoals onder andere de bestsellers Smakelijk, Aan tafel of Keukendagboek (staan ook bij mij in de kast!). Zijn recepten kenmerken zich door losheid en laten veel ruimte over voor eigen interpretatie. Daar moet je van houden.
Dit lasagnerecept is wel uitgebreid beschreven. Toch hebben wij het recept wat aangepast, zodat het nog makkelijker en overzichtelijker wordt.

Nigel noemt dit:  ‘Verleidelijk, licht versterkend. Een diner voor vrienden. Maar let op: hij is ook machtig en bewerkelijk. Neem er de tijd voor.

Welke wijn bij lasagne met groenten?

Deze lasagne is heerlijk romig met veel verschillende groenten. Belangrijke smaakmaker is de licht anijzige dragon. Dragon is dikke maatjes met de sémillondruif. Dus je kunt hier kiezen voor een witte Bordeaux (blend van Sauvignon Blanc en Sémillon) of die uit Bergerac (lees hier meer). Vanwege de romigheid past ook een chardonnay met lichte houtrijping hier ook goed bij. Liever rood? Denk dan aan een Grenache-Shiraz uit Australië of een Chianti uit Italië. Ook een middelzware rosé (bijvoorbeeld Tavel of de La Suffrène past hier uitstekend!)

Muziek: Alles komt goed, van Kiki Schippers. We houden de moed erin…

61 uur + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 3 kruidnagels
  • 600 ml melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bakje peterselie (15 gram)
  • 700 gram prei
  • 40 gram boter
  • 3 volle eetlepels bloem
  • 500 gram tuinbonen ( of 200 gram diepvries)
  • 150 gram snijbiet
  • 150 gram spitskoolbladeren
  • 250 gram kleine champignons
  • olijfolie
  • 2 eetlepels dragon, fijngehakt
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram parmezaan, geraspt
  • 3 eetlepels broodkruim of panko
  • extra: een diepe ovenschaal nodig van 22 x 24 centimeter

Stap 1

Pel de ui, snijd hem doormidden en steek de kruidnagels erin. Doe de melk in een pan, voeg de ui, de laurierblaadjes en de steeltjes van de peterselie toe en breng alles tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud intrekken.

Stap 2

Verhit de oven tot 200 °C. Maak de preien schoon, en snijd in dunne ringen. Laat de boter in een diepe pan smelten, voeg de preiringen toe en smoor de prei afgedekt in 10 minuten gaar.  Bestrooi de prei met de bloem en roer alles een minuut of twee om. Zeef de warme melk erboven.  Roer de preisaus goed en laat hem nog 5 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.

Stap 3

Dop de tuinbonen. Kook ze in 5 minuten net gaar en giet ze af. Breng een grote pan met water aan de kook. Snijd de stengels van de snijbiet heel fijn. Hak de rest van de peterselie fijn. Trek de bladeren van de kool af en leg ze 1 minuut in het kokende water. Schep ze uit de pan en laat ze op een schone theedoek uitlekken. Behandel de snijbietbladeren op dezelfde manier.

Stap 4

Snijd de paddenstoelen in dikke plakken. Verhit vijf eetlepels olie in een koekenpan en bak ze in vijf minuten gaar en goudbruin. Roer de paddenstoelen, tuinbonen, dragon en peterselie door de preisaus en breng pittig op smaak met zout en peper.

Stap 5

Sprenkel een beetje olie over de bodem van de ovenschaal. Bedek met 1/4 van de kool- en snijbietbladeren. Schep er 1/3  van de preisaus overheen. Dek de saus weer af met 1/4 van de bladeren. Verdeel de helft van de ricotta erover, gevolgd door weer 1/3 van de saus. Dek opnieuw af met 1/4 van de bladeren, de rest van de ricotta, de rest van de saus en de laatste bladeren. Meng de fijngesneden snijbietstengels met de parmezaan en het broodkruim. Strooi dit over de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Bak de gratin 30 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is.
Serveren met stokbrood (of ciabatta) en een knapperige (witlof)salade.

Het kookboek

Handzaam kookboekje met heerlijke groenterecepten voor de lente en de zomer. Perfect voor mensen die minder vlees willen eten. Met no-nonsense fotografie van topfotograaf Jonathan Lovekin.

Bestellen kun je hier:

Cover Greenfeast voor lente en zomer van Nigel SlaterTitel : Greenfeast; heerlijke groenterecepten voor de lente en de zomer
Auteur : Nigel Slater
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956 962
Prijs : € 27,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *