Meatless Monday

Aubergine-halloumitorentjes

Deze mooie groentetorentjes komen uit het kookboek ‘Comptoir Libanais Express’ van Tony Kitous. Vorige week hebben we hierover een leuke kookboekrecensie geplaatst, geschreven door Anita Ootjers. Vandaag het bijbehorende recept. Tony zegt hierover: ‘Het fantastische van deze groentestapeltjes is dat de buitenkant krokant wordt terwijl ze van binnen heerlijk zacht en sappig blijven. Door de geraspte halloumi even te spoelen maak je hem minder zout en is hij niet zo overheersend. Als je geen halloumi kunt krijgen, kun je ook een ander soort smeltkaas gebruiken, zoals mozzarella. De torentjes zijn erg machtig, dus twee per persoon is ruimschoots voldoende als je ze bij gegrild vlees of vis serveert. Als je de plakjes aubergine van tevoren grilt of bakt, maak je de torentjes in een handomdraai. Bewaar de aubergine in de tussentijd in de koelkast.’

Welke wijn bij Aubergine-halloumitorentjes?

Kies een kruidige rosé uit de Provence of een soepele rode wijn uit de Languedoc, zoals Minervois of Côtes du Roussillon. Toprosé Pic Saint Loup past ook heel goed.

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 4 aubergines, in ronde plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 175 gram geraspte halloumi, afgespoeld en uitgeknepen
  • 8 tomaten, in rode plakjes
  • 10 gram platte peterselie, fijngehakt
  • 5 blaadjes verse munt, fijngehakt
  • 2 grote tenen knoflook, in dunne plakjes

Stap 1

Laat je grill of grillplaat gloeiendheet worden. Kwast de plakjes aubergine in met olijfolie en gril ze tot ze zacht zijn – ongeveer 2 minuten aan elke kant is voldoende.

Stap 2

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verhit de oven tot 200 °C. Bouw de torentjes op uit 3 plakjes aubergine, wat geraspte halloumi en 2 plakjes tomaat. Strooi wat kruiden tussen elk laagje. Zet de torentjes op de bakplaat, prik er een cocktailprikker in om ze rechtop te houden en zet ze afgedekt in de koelkast tot je zover bent (ze blijven 2–3 dagen goed), of zet ze meteen 20–25 minuten in de oven tot ze heet zijn en sissen.

Stap 3

Verhit intussen de olijfolie in een kleine pan en bak de plakjes knoflook goudbruin. Leg een paar plakjes op elk torentje en serveer.

 

Cover Comptoir Libanais ExpressBestellen? Dat kan hier:

Titel : Comptoir Libanais Express
Auteur: Tony Kitous & Dan Lepard
Uitgever : TerraLannoo
ISBN : 9789089896315
Prijs : € 24,99

 

Op de hoogte blijven van nieuwe kookboeken? Geef je hier op.