Meatless Monday

Lemon curd met roze grapefruit

Lemon curd; daar ben ik helemaal wild van. Met dat spul maak je rauwe bonen zoet. Gewoonlijk maak je dit met verse citroenen. Maar wist je dat dit ook superlekker is wanneer je bloedsinaasappels of roze grapefruits gebruikt. Op dit moment is het daar dé tijd voor. Want alleen van december tot en met maart zijn ze verkrijgbaar. Dus sla nu je slag…

Wat is lemon curd?

Lemon curd is een smeuïge romige, zuurzoete spread/pasta/crème, gemaakt op basis van citroensap. Het wordt gebonden met eieren en romig gemaakt door boter. Oorspronkelijk afkomstig uit de Britse keuken. Daar werd het geserveerd op brood en scones tijdens de afternoon tea als alternatief voor jam en als topping op kleine cakejes. Je kunt het kant-en-klaar kopen net als jam. Maar zelfgemaakt is wel echt véél lekkerder.

Hoe combineer je lemon curd, oftewel citrus curd?

Lemon curd kun je gebruiken als alternatief voor jam. Dus gewoon op een boterham of beschuit. Andere variaties?

  • Roer een paar eetlepels door de yoghurt of vanillevla.
  • Halveer een croissant, besmeer deze met lemoncurd en strooi er een beetje poedersuiker overheen. Leg de croissant even onder de hete grill tot de suiker begint te karamelliseren.
  • Maak een lemon merique taart. Wow: een van mijn favorieten.
  • Maak een Pavlova met zomerfruit en roer een paar eetlepels door de stijfgeslagen slagroom.
  • Of maak Eton Mess en roer een paar eetlepels door de stijfgeslagen slagroom.
  • Besmeer een plakje cake met wat lemon curd en garneer met frambozen.
Lemon meringue pie
Lemon meringue pie

 

lemon curd vierkant

Lemon curd met roze grapefruit

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 15 minuten
Totaal: 20 minuten
Heerlijke zelfgemaakte citrus curd met citroen en grapefruit. Gebruik roze grapefruit, want die is net wat minder bitter en zoeter van smaak.
Aantal 1 potje

Ingredienten
 

  • 2 biologische citroenen
  • ½ roze grapefruit uitgeperst
  • 120 gram fijne suiker
  • 3 eieren losgeklopt (m)
  • 150 gram ongezouten boter in klontjes

Extra nodig

  • zesteur of microplane rasp

Bereiding
 

  • Was de citroenen af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier. Rasp de schil van de citroenen met een zesteur of microplane rasp. Pers de citroenen en de grapefruit uit. Doe het sap in een steelpan. Voeg toe: suiker, citroenrasp en de losgeklopte eieren. Breng dit rustig al roerende tot bijna aan de kook. Blijf kloppen met een garde tot de saus zo dik als yoghurt (het mengsel mag niet helemaal aan kook komen, want dan gaan de eieren schiften).
  • Je kunt ook het zekere voor het onzekere nemen en dit sapmengsel ‘au bain-marie’ verwarmen: in een kom op een pan zacht kokend water. Zorg dat de kom de pan NIET raakt!
  • Schenk het dikgeworden mengsel over een in kom. Voeg de klontjes boter toe en mix dit 2 minuten zodat je een lichte crème krijgt. Laat afkoelen.
  • Je kunt de lemon curd ook in een weckpot of jampotje schenken. Sluit de potjes en laat afkoelen.
TIP: potjes eerst steriliseren
Als je de lemon curd wilt bewaren in potje, ga dan als volgt te werk. Was hiervoor de potjes eerst af in heet water met wat soda en spoel ze daarna goed om met schoon water. Zet de potjes tot je ze gaat vullen omgekeerd op een schone theedoek. Jampotjes die in de afwasmachine gewassen zijn, hoeft je niet meer met sodawater af te wassen. In de koelkast is het ca. 3 maanden houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept