Joehoe, sinds kort hebben wij ook een Big Green Egg (afgekort BGE)! Die stond al heel lang op het verlanglijstje. Mijn man kreeg hem cadeau op het moment dat hij met pensioen ging. En het is de bedoeling dat hij de BBQ-expert gaat worden bij ons in huis. Een van de eerste gerechten van deze topper – ‘The real king’- onder de barbecues zijn deze tandoori kipspiesen. Heel simpel om te maken. En op een gewone barbecue lukt het ook!
De Big Green Egg is een zogenaamde kamado. Het woord ‘kamado’ betekent letterlijk vertaald ‘haard’. Het is dus meer dan alleen een barbecue. Er zijn verschillende merken kamado’s op de markt. Naast groene Big Green Egg is ook de zwarte ‘The Basterd’ heel populair in Nederland.
Big Green Egg kookboek
Dit recept van groene tandoori kipspiesen komt uit het kookboek ‘koken op de Big Green Egg’ van James Whetlor. En, geloof mij, dat is echt een MUST-HAVE! In dit boek vind je alle informatie over hoe je met zo’n ‘groen monster’ om moet gaan. Want je kunt niet alleen roosteren boven de kolen. Nee, je kunt ook indirect koken en bakken. Denk aan stoofpotten in de dutchoven, pizza’s bakken op een pizza-stone, indirect en slow roosteren voor bijvoorbeeld pulled pork.
Het boek is heel systematisch opgebouwd. Na 40 pagina’s algemene uitleg komen de 70 recepten. Die zijn verdeeld over de 7 mogelijkheden hoe je EGG kunt gebruiken: grillen, plancha, afterburners, low & slow, roosteren, dutchoven en bakken. Vervolgens nog 9 recepten met sauzen en dressings. Wat ook heel handig is zijn de kleine tekeningen bij elk recept, zodat je weet welke onderdelen van de EGG je nodig zult hebben, en hoe je deze in het apparaat zet.
Al met al: een heel complete gids voor elke kamado-fan om alle mogelijkheden onder de knie te krijgen.
Welke wijn bij groene tandoori kipspiesen?
Lekker gekruide malse kip met krokante roosterrandjes. Je kunt hier zowel wit als rode wijn bij schenken. Aanraders zijn Grüner Veltliner, Pinot Gris of een niet al te zware Chardonnay. Liever rood; kies dan voor Pinot Noir.
Groene tandoori kipspiesen van de Big Green Egg
Ingredienten
- 600 gram kippendijenfilet
Voor de marinade
- 15 gram verse koriander grof gehakt
- 2 teentjes knoflook grof gehakt
- 2 verse groene pepers in kleine stukjes
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel garam masala
- 1 theelepel chilipoeder
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel gekneusde zwarte peperkorrels
- 1 eetlepel rijstolie
Extra nodig
- Barbecue of Kamado
Bereiding
- Meng in een keukenmachine of blende de ingrediënten voor de marinade. Schep in een kom de hele kippendijen om met de marinade en zorg ervoor dat alle stukken kip rondom goed zijn bedekt. Dek de kom af en hem minstens 1 uur en maximaal 8 uur in de koelkast. (breng het vlees op kamertemperatuur voor je het grilt.)
- Steek de barbecue of Big Green Egg (doeltemperatuur 200 °C) aan. (Gebruik de directe set-up met het rvs rooster meteen boven de kolen.) Neem de stukken kip uit de marinade en rijg ze aan vier spiesen (snijd de kip eventueel in grove stukken). Leg de spiesen rechtstreeks op het rooster. Sluit het deksel en gril de spiesen ca. 10 minuten. Keer ze om grill ze nog eens 10 minuten.
- Laat de kipspiesen ca. 5 minuten rusten. Lekker met raita (recept volgt nog) en witte rijst.
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Bestellen kun je hier:
Titel : Koken op de Big Green Egg
Auteur : James Whetlor
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 2233 788 2
Prijs : € 29,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen