Homemade aïoli

Klassieker
Homemade aïoli

Weleens zelf mayonaise gemaakt? Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het is een fluitje van een cent.  Aïoli is in feite een variant; het is een mayonaise met knoflook. ‘All i oli’ is Catalaans voor ‘knoflook en olie’. En zelfgemaakt is hij superlekker. Dat moet je gewoon zelf doen. Zeker als je gebruik maakt van de staafmixer is het eigenlijk zo gepiept. Een kind kan de was doen. Daar kan saus uit een potje niet tegenop. Het enige minpuntje is dat je het niet zo lang kunt bewaren vanwege het verse ei die je gebruikt. Maar ca. 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast is geen probleem. Kijk nog even naar het recept Zwarte rijst met gamba’s. Daar smaakt deze aïoli heerlijk bij.

Ingrediënten

  • 1 ei op kamertemperatuur
  • zout
  • 2 à 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepel fijngehakte peterselie

Stap 1

Doe in een hoge kom of maatbeker: ei, snufje zout, knoflook en citroensap. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en giet voorzichtig de olie erbij. Zet de staafmixer aan, maar beweeg hem absoluut niet. Als er een homogene massa ontstaat, beweeg je de staafmixer rustig op en neer totdat de gewenste dikte is bereikt. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout. Vind je de mayonaise te dik, verdun eventueel met wat water.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *