Gegrilde radicchio met hazelnoten

Meatless Monday
Gegrilde radicchio met hazelnoot

Heerlijke salade uit het nieuwe kookboek ‘Slow’ van Georgina Hayden. Alleen is de radicchio niet heel goed verkrijgbaar (tenminste niet in de supermarkt). Dus ik heb dit recept gemaakt met roodlof wat ook heel goed kan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Even zoeken op internet. Wat blijkt: zowel radicchio als roodlof behoren tot de witlofsoorten. Alleen radicchio rosso is een kropje sla, terwijl roodlof (kruising tussen radicchio en witlof) eruit ziet als een struikje witlof met rode punten. Roodlof smaakt net iets minder bitter dan radicchio.

Met deze salade kun je eigenlijk heel veel kanten op. Heel geschikt als voorgerecht, maar ook als bijgerecht of als gezonde lunch smaakt hij super.  Georgina zegt: “Als ik dit recept zie krijg ik meteen trek. Het contrast in smaken van de bittere blaadjes met de zoete dressing is vreselijk lekker. En als je nog nooit radicchio hebt gegrild, raad ik je aan dat direct en keer te proberen. De blaadjes worden er net iets minder bitter van en het geeft de salade een fijne grilsmaak.”

Welke wijn bij ‘Gegrilde radicchio met hazelnoot’?

De salade smaakt complex: hij is knapperig en heeft een bittertje van de roodlof, tegelijkertijd zorgt de zoete dressing  voor een goede tegenhanger. Ook de hazelnoten proef je duidelijk. De beste optie is een Verdicchio uit de Marken. Tenminste die van Vignamato. Deze witte wijn is rijk en rond, maar heeft ook dat typische bittertje wat zo goed bij deze salade past. Aanrader!!! Maar de Italiaanse witte Vernaccia is een goede combi. Die versterkt de aroma’s van de noten. Zin in rood? Kies dan voor een jonge chianti, die sluit goed aan op het bittertje van de radicchio.

Verdicchio Vignamato Superiore
Verdicchio Vignamato Superiore
4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 40 g hazelnoten, grofgehakt
  • 2 takjes rozemarijn
  • 5 stronkjes roodlof of 3 kropjes radicchio
  • extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels gedroogde cranberry’s
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 75 ml balsamicoazijn
  • 100 g oud brood (ciabatta of zuurdesem)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Zet de grillpan op hoog vuur en laat in een paar minuten goed heet worden. Pel en snijd de knoflook fijn. Hak de hazelnoten grof. Trek de rozemarijnblaadjes los en snijd fijn. Snijd de radicchio in grote parten en leg in de hete pan. Gril de parten een paar minuten aan elke kant tot ze mooie grillstrepen hebben en leg ze op een grote platte schaal.

Stap 2

Zet een middelgrote koekenpan op middellaag vuur, schenk er een scheutje olijfolie in en doe de knoflook, hazelnoten, cranberry’s en rozemarijn in een pan. Bak zachtjes tot de knoflook licht goudkleurig is, voeg de honing toe en warm dit een minuut mee. Schenk de balsamicoazijn erbij, roer alles door elkaar en draai het vuur hoger. Zodra de dressing begint te koken haal je de pan van het vuur. Laat 5 minuten afkoelen.

Stap 3

Was en droog de rucola. Leg de iets afgekoelde, gegrilde radicchio op een snijplank en snijd in grove stukken. Doe terug in de schaal. Snijd het oude brood in stukjes (maak er croutons van)  en leg het erbij. Schenk de iets afgekoelde dressing erover en schep alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en maak af met rucola.

Kookboek Slow

Cover SlowIn dit kookboek laat Georgina Hayden zien dat het niet alleen gaat om hoe een gerecht smaakt en hoe het eruit ziet. Maar dat het vooral belangrijk is om liefde en tijd in het bereiden van je maaltijd te stoppen. Mooi boek met prachtige foto’s, boordevol creatieve gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelSlow
Auteur: Georgina Hayden
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN: 978 09 230 1533 8
Prijs
: € 24,99

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Gegrilde radicchio met hazelnoten
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *