Voor het weekend

Aspergetaartje met abrikozen

Het is eind april, er zijn weer volop verse asperges verkrijgbaar! Uit mijn Gouwe Ouwe-knipselmap komt deze keer een onvervalst lekker aspergetaartje met abrikozen en geitenkaas. Een grote favoriet die ik elk jaar opnieuw op tafel zet. Kleine, verfijnde taartjes die behalve smaakvol ook een lust zijn voor het oog.

Zo lang ik mij kan heugen eet ik in de aspergeperiode zó veel van het witte goud, dat ik er bijkans bij neerval. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat ze maar beperkte tijd verkrijgbaar zijn. Maar toch. De allerlekkerste asperges komen natuurlijk uit Brabant, maar dat vind ik omdat het mijn geboortegrond is ha,ha. Jaarlijks nemen we tijdens het aspergeseizoen, als we op familiebezoek zijn, kilo’s mee naar het westen, waar we inmiddels al heel wat jaren wonen. Voor onszelf maar ook voor vrienden die er gek op zijn. Dit jaar is door die akelige COVID-19 alles anders en blijven we noodgedwongen dichtbij huis.

Verrassend anders

Maar eerlijk is eerlijk: de asperges van onze plaatselijke groenteboer zijn ook verrukkelijk. De eerste keren komen ze klassiek op onze eettafel. Met gesmolten boter, goeie liefst gerookte ham, half zacht gekookte eitjes en vastkokende aardappeltjes. Maar daarna komen de andere variaties uit de kast. Een van onze favorieten zijn deze éénpersoonstaartjes met asperges, geitenkaas en – schrik niet – abrikozen, uit blik! In de jaren negentig heel geliefd. Je kunt ze als lunch of als voorafje eten, maar met een fijne groene salade zijn ze ook heel geschikt als maaltijd. Eet lekker!

Welke wijn bij aspergetaartje met abrikozen?

Deze aspergetaartjes met abrikozen zijn heerlijk krokant en knapperig. De abrikozen en geitenkaas zorgen voor een fris accent. Drink hier een elegante chardonnay zonder of met lichte houtlagering. Denk bijvoorbeeld aan een Saint-Véran, of een Bourgogne Blanc van Ambroise.

ASPERGETAARTJE MET ABRIKOZEN EN GEITENKAAS

4 personen40 minuten + 25 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 4 halve abrikozen uit blik
  • 250 gram verse witte asperges
  • zout
  • 1 theelepel suiker
  • 75 gram verse zachte geitenkaas
  • 3 takjes peterselie
  • 1 ei
  • ½ bekertje crème fraîche
  • peper
  • 4 plakjes roomboter-bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
  • extra: 4 kleine taartvormpjes ɸ 10 cm, ingevet

Stap 1

Laat de abrikozen uitlekken. Met dunschiller asperges schillen en houtachtige uiteinden eraf snijden. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 cm, Houd de aspergekopjes apart.

Breng in een kleine pan ¾  liter water met zout en suiker aan de kook. Voeg de aspergestukjes (niet de kopjes) toe en laat ca. 7 minuten zachtjes koken. Voeg dan de aspergekopjes toe en kook ca. 2  minuten mee. In zeef laten uitlekken.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 225 °C. Laat de plakjes bladerdeeg in ca. 10 minuten ontdooien. Snijd intussen de geitenkaas in blokjes. Dep de abrikozen droog met keukenpapier en snijd in stukjes.

Stap 3

Roer in een kom de ei los met crème fraîche, zout en peper. Roer 2/3 deel van peterselie er goed doorheen. Bekleed de ingevette bakvormpjes met het bladerdeeg, overtollig deeg langs de randen afsnijden. Maak met een vork wat gaatjes in de bodem van het deeg. Verdeel over de bodem: abrikoostukjes, uitgelekte asperges en de geitenkaas. Verdeel het eimengsel erover.

Stap 4

Bak de aspergetaartjes in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de oven en laat even staan. Haal de taartjes uit de vormpjes en zet ze op vier borden. Bestrooi met de rest van de peterselie.

Meer ideeën nodig? Deze aspergetaartjes zijn ook heel lekker: aspergetaartje met zalm of bladerdeegtaartje met groene asperges.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *