Sherryweek

Manzanilla Pasada & Mini-haringsandwich

Misschien heb je al verschillende nieuwsberichtjes gezien, gelezen of opgepikt, maar deze week is het internationale #sherryweek.  Van 7 t/m 13 november staat sherry in het zonnetje. Heel de week worden in ongeveer 25 landen sherry-evenementen georganiseerd. Aanleiding voor I Love Food & Wine om een mooie Wijn&Spijs combinatie te bedenken in combinatie met een bijzondere sherry; de Manzanilla Pasada.

Nog even in ’t kort: wat is sherry eigenlijk? Sherry is een versterkte wijn die alleen mag worden geproduceerd in de ‘driehoek van sherry’;  de steden Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda in Zuidwest-Spanje.
Maar er is sherry en sherry. Je mag absoluut niet alles over één kam scheren. Eigenlijk bestaan er drie hoofdstijlen: Fino (mét flor), Oloroso (geen flor) en PX (zoet).  Wil je meer weten over al deze verschillende  stijlen, kijk dan op SherrywinesNL . Want er valt heel wat over te vertellen!

Géén tapa, maar ‘shapa’
Om sherry populairder en toegankelijker  te maken in Nederland staat het combineren met lekkere tapas centraal. Men heeft er zelfs een nieuwe naam voor bedacht: geen tapa, maar ‘shapa’.

Ook I Love Food & Wine is gevraagd om mee te doen. Ik heb een leuke shapa bedacht in combinatie met Manzanilla. Maar wat is nou Manzanilla? En om het nog moeilijker te maken; wat is een Manzanilla Pasada?

Wat is Manzanilla Pasada?

Om met de Manzanilla te beginnen; dit is een sherry die valt onder de zogenaamde ‘Fino-stijl’. Het is een zeer delicate Fino die alleen gemaakt mag worden in het dorpje Sanlúcar de Barrameda (aan de kust). Wat maakt deze stijl bijzonder? Manzanilla rijpt onder bescherming van de gistlaag die ‘flor’ heet. Hierdoor ontwikkelt zich een speciale nootachtige smaak. Manzanilla is de meest frisse en opwekkendste sherry van allemaal. Hij smaakt knisperend droog en fris (groene appel) met een delicaat bittertje. Doordat hij rijpt in de kustplaats Sanlúcar, is hij ook een tikkeltje ziltig. Een Manzanilla Pasada is een Manzanilla die langer rijpt dan gemiddeld; ongeveer zes tot acht jaar.

Waar te koop? Kijk op de site van Grand Cru Wijnen.

 

Sherryweek-2016-event-header

Mini-haringsandwich

En dan nu het recept; het is een soort hartige macaron. Gevuld met een dikke salsa van haring, appel en crème fraîche. Alle aroma’s van de Manzanilla komen terug in het haringkoekje. Fris, ziltig en smeuïg. Want juist deze Manzanilla Pasada heeft een heerlijk rond mondgevoel die past bij de licht romige vulling.

6 stuks15 minuten

Haringhapje

Ingrediënten

  • 1 nieuwe haring, in piepkleine stukjes
  • ¼ Granny Smith, in piepkleine stukjes
  • 1 volle eetlepel crème fraîche
  • zout, versgemalen peper
  • 12 black sesam&soy crackers (Mitsuba)
  • fijngesneden bieslook

Stap 1

Meng haring, appel en crème fraîche door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Schep een ½ eetlepel op een crackertje en dek af met een ander crackertje. Eventueel de zijkant gladmaken. Rol door de fijngesneden bieslook.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.