Meatless Monday

Voorjaars-sandwich met verse asperges

Yes, het witte goud ligt weer in de winkel! Wij zijn er dol op. Er staan al heel wat recepten op de website, maar het is elk jaar opnieuw een uitdaging om er weer iets nieuws aan toe te voegen. Dit recept met verse asperges is afkomstig uit het kookboek ‘A la Minute’ van Mari Maris. Zij is onze onbetwiste Nederlandse groentekoningin. En dit rustieke recept is een onze favorieten.

In het intro van dit recept vertelt Mari het volgende:

Hoezo is brood geen maaltijd? Pasta, pizza of couscous (wat natuurlijk ook pasta is) vinden we toch ook een heel normaal diner? En met zoveel voorjaarsgroen komt het met de vitaminebehoefte gewoon goed.

En inderdaad: dit is gewoon een hoofdmaaltijd! Je kunt deze voorjaars-sandwich het beste met mes en vork eten, want anders valt je vulling ertussen uit.

Welke wijn bij voorjaars-sandwich met verse asperges?

Op zich is dit een stevig gerecht met dikke krokant gebakken brood, gevuld met nog knapperige asperges en romige gesmolten kaas. Kies daarom wat steviger wit, liefst met wat houtlagering. Ik denk aan witte Bordeaux, maar ook een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering zoals een witte Bourgogne als een Saint-Véran. Rond en toch fris.

Voorjaars-sandwich met verse asperges en raapstelen uit het kookboek A la Minute van Mari Maris

Voorjaars-sandwich met verse asperges en raapsteeltjes

Bereiding: 35 minuten
Dikke gebakken boterhammen, lekker ruim gevuld met voorjaarsgroenten als asperges en raapstelen.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 20 asperges wit of groen (zonder schillen en kontjes natuurlijk)
  • 12 dikke landboterhammen
  • boter op kamertemperatuur
  • ca. 8 eetlepels Epoisse of vergelijkbare romige smeltende kaas (ca. 150 gram)
  • 125 gram extra belegen kaas in plakken
  • 2 bossen raapsteel grof gesneden (à 150 gram)

Bereiding
 

  • Verwarm een grote*, liefst zware, grillpan op middelhoog vuur. Leg de asperges erop en dek ze af met een stuk aluminiumfolie. Draai het vuur laag en laat de asperges in 2 à 3 minuten mooi grillen, draai ze dan om en dek weer af. Laat, afhankelijk van de dikte, in nog zo’n 3 minuten beetgaar worden.
  • Besmeer 8 boterhammen met boter, leg er daarvan 4 met de boterkant naar beneden en besmeer ze met Epoisse. Leg daar boterhammen op met de boterkant naar boven en bak deze tosti’s in een koekenpan aan beide kanten goudbruin. Beleg de laatste, losse boterhammen met belegen kaas en zet die onder de grill tot de kaas smelt en licht bakt.
  • Verwarm, terwijl alle boterhammen bakken en als de asperges omgedraaid zijn, een koekenpan. Smelt er een klontje boter in en voeg driekwart van de raapstelen toe. Laat ze op middellaag vuur in 2 minuten slinken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de bovenste boterham van de tosti af, verdeel de helft van de asperges en de helft van zowel de gesmoorde als rauwe raapsteel over de gesmolten kaas. Leg de gebakken kant er weer op en beleg die met de rest van de groenten. Leg de boterham met de gegrilde kaas erbovenop en snijd schuin doormidden.

Notities

* Je kunt de asperges ook in 2 porties grilleren, bewaar de 1e portie dan afgedekt op een bord.

Het kookboek

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. De recepten uit A la minute zijn overwegend simpel en doeltreffend, steeds met groente als uitgangspunt. Meestal vegetarisch en aantrekkelijk gefotografeerd door Oof Verschuren (partner van Yvette van Boven).

Bestellen kun je hier:

Cover a la minute Mari MarisTitel : A la minute
Auteur : Mari Maris
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 904 885 637 4
Prijs : € 31,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept