Voor het weekend

Kip met za’atar en citroen-kruidendressing

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Heerlijke malse kip uit de oven. Gekruid met de zogenaamde za’atar kruidenmix. Maar wat is za’atar eigenlijk? Het is een groen kruid dat groeit in het Midden-Oosten en dat qua smaak lijkt op oregano of majoraan. Maar het is ook de naam van een kruidenmix, zoals we dat hier gebruiken. Dit kruidenmengsel bestaat uit datzelfde groene kruid, aangevuld met sumac en geroosterde sesamzaad. Te koop in de supermarkt o.a. van het Euroma in de bekende blikjes van Jonnie Boer.

 

Portret Melissa Hemsley
Melissa Hemsley

Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. In het intro bij het recept vertelt Melissa het volgende:

Za’atar maakt een lekkere gebraden kip nog lekkerder. De ongelofelijk heerlijke en smaakvolle groene saus past heel goed bij allerlei gerechten. Maak je geen zorgen als niet alle groene kruiden (voor de dressing) in huis hebt, gebruik wat je in huis hebt.”

Wij vonden alleen de hoeveelheid kip iets te weinig, dus dat hebben we lekker aangepast!

 

 

Welke wijn bij kip met za’atar en citroen-kruidendressing?

Dit kipgerecht met groenten smaakt lekker sappig, licht zurig en gekruid. De dressing zorgt voor smeuïgheid. Vanwege het friszure karakter van de groenten en groene-kruidendressing kies voor een Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan. Maar ook een kruidige rosé uit de Provence zal niet misstaan.

Rosé Domaine L'Amaurigue
Provence rosé van Gall & Gall

 

Kip met Za'atar

Kip met za'atar en citroen-kruidendressing

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Malse kip uit de oven met za'atar, groenten en groene kruiden. Makkelijk om te maken met ongelofelijk heerlijk resultaat. Favoriet recept!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels kokosolie of ghee
  • 2 venkelknollen
  • 2 rode paprika’s
  • 2 courgettes
  • 800 gram kippendijen met vel en bot of 500 gram kippendijfilet
  • zeezout en zwarte peper
  • 4 eetlepels za’atar kruidenmix
  • 1 citroen
  • 2 grote tenen knoflook
  • koriander peterselie en dille,1 flinke handvol van elk
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • chilivlokken
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de olie in een grote braadslede of op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven. Snijd de venkel, paprika en courgette in stukjes.
  • Schep de groenten en kip door de olie in de braadslee. Spreid de groenten uit en leg de kip erop. Bestrooi met zout, peper en za’atar. Rooster alles in 30 minuten gaar. Schep halverwege om.
  • Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Klop de kruiden, knoflook, citroensap, citroenrasp en olijfolie door elkaar (evt. in een foodprocessor of blender). Beng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
  • Haal de braadslee uit de oven. Leg de kip op een bord. Bestrooi met nog wat za’atar. Schep twee derde van de citroendressing door de groenten. Leg de kip er weer op. Geef de rest van de dressing er apart bij.
    Lekker met bulgur, of Turks brood en een groene salade.

Het Kookboek Eat Happy

Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Eat HappyTitel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95 (nu alleen nog 2e hands)

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker

 

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Nic 3 juli 2020 om 23:43 uur

    Klinkt lekker. Wat kan ik als alternatief voor de venkel gebruiken?

    • Jolande Vos Jolande Vos 3 juli 2020 om 23:49 uur

      In plaats van venkel zou ik dan kiezen voor bleekselderij. Ik denk dat dat ook goed past in deze combinatie.
      Succes! En eet smakelijk.

  2. Sjoerd 16 mei 2022 om 11:47 uur

    in plaats van de kruiden van meneer de Boer zou ik Souq Za’atar gebruiken (o.a. bij Appie).

    • Jolande Vos Jolande Vos 16 mei 2022 om 12:47 uur

      je hebt gelijk. De Za’Atar van Souq is ook een favoriet van mij. Maar niet iedere supermarkt heeft dit in zijn assortiment. Vandaar…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept