Heerlijke malse kip uit de oven. Gekruid met de zogenaamde za’atar kruidenmix. Maar wat is za’atar eigenlijk? Het is een groen kruid dat groeit in het Midden-Oosten en dat qua smaak lijkt op oregano of majoraan. Maar het is ook de naam van een kruidenmix, zoals we dat hier gebruiken. Dit kruidenmengsel bestaat uit datzelfde groene kruid, aangevuld met sumac en geroosterde sesamzaad. Te koop in de supermarkt o.a. van het Euroma in de bekende blikjes van Jonnie Boer.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Eat Happy van Melissa Hemsley. In het intro bij het recept vertelt Melissa het volgende:
“Za’atar maakt een lekkere gebraden kip nog lekkerder. De ongelofelijk heerlijke en smaakvolle groene saus past heel goed bij allerlei gerechten. Maak je geen zorgen als niet alle groene kruiden (voor de dressing) in huis hebt, gebruik wat je in huis hebt.”
Wij vonden alleen de hoeveelheid kip iets te weinig, dus dat hebben we lekker aangepast!
Welke wijn bij kip met za’atar en citroen-kruidendressing?
Dit kipgerecht met groenten smaakt lekker sappig, licht zurig en gekruid. De dressing zorgt voor smeuïgheid. Vanwege het friszure karakter van de groenten en groene-kruidendressing kies voor een Sauvignon Blanc. Die sluit goed aan. Maar ook een kruidige rosé uit de Provence zal niet misstaan.
Kip met za'atar en citroen-kruidendressing
Ingredienten
- 2 eetlepels kokosolie of ghee
- 2 venkelknollen
- 2 rode paprika’s
- 2 courgettes
- 800 gram kippendijen met vel en bot of 500 gram kippendijfilet
- zeezout en zwarte peper
- 4 eetlepels za’atar kruidenmix
- 1 citroen
- 2 grote tenen knoflook
- koriander peterselie en dille,1 flinke handvol van elk
- 100 ml extra vergine olijfolie
- chilivlokken
- Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de olie in een grote braadslede of op een bakplaat en zet een paar minuten in de oven. Snijd de venkel, paprika en courgette in stukjes.
- Schep de groenten en kip door de olie in de braadslee. Spreid de groenten uit en leg de kip erop. Bestrooi met zout, peper en za’atar. Rooster alles in 30 minuten gaar. Schep halverwege om.
- Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Klop de kruiden, knoflook, citroensap, citroenrasp en olijfolie door elkaar (evt. in een foodprocessor of blender). Beng op smaak met chilivlokken, zout en peper.
- Haal de braadslee uit de oven. Leg de kip op een bord. Bestrooi met nog wat za’atar. Schep twee derde van de citroendressing door de groenten. Leg de kip er weer op. Geef de rest van de dressing er apart bij. Lekker met bulgur, of Turks brood en een groene salade.
Het Kookboek Eat Happy
Snel, lekker en gezond eten: dat laat de Melissa Hemsley zien met dit kookboek. Alle recepten zijn simpel om te maken en staan in 30 minuten op tafel. Melissa is de helft van het beroemde zussenduo Hemsley & Hemsley, auteurs van de bestsellers De kunst om goed te eten en Lekker en snel voor elke dag. Daarnaast hebben ze een eigen café in het Londense Selfridges en een primetime televisieshow.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Eat Happy
Auteur: Melissa Hemsley
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95 (nu alleen nog 2e hands)
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: Issy Croker
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
EARLY BIRD ACTIE
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
🎁 Early bird-actie! Bestel vóór 15 november voor slechts €5,99 (daarna €7,50).
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!