Kerstdiner

Romige champignonsoep van oma Loekie

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

We moeten alweer na gaan denken over ‘wat eten we met de kerst?’ Gaan we wat bestellen, wordt het Hello Fresh of een lekker gevulde kalkoen of wildstoofschotel. Ik weet het nog niet. Maar 1 ding is zeker: een lekker soepje vooraf gaat er altijd in. Deze romige champingnonsoep van Oma Loekie is in ieder geval een aanrader. Je kunt het hem heel gemakkelijk een dag van tevoren maken, want hoe langer hij staat hoe lekkerder hij wordt.

Welke wijn bij romige champignonsoep?

Eigenlijk drink je geen wijn als de soep op tafel komt. Maar als je toch zin hebt in iets, kies dan voor een mooie chardonnay uit de Bourgogne.

Muziek: Luister intussen naar mijn I LOVE FOOD & WINE – playlist op Spotify. Heerlijke muziek voor tijdens je kerstdiner!

Romige champignonsoep van oma Loeki uit het kookboek Oma's soep
Romige champignonsoep met shiitakes
Voorbereiding: 35 min
Gepureerde champignonsoep met stukjes paddenstoel en tijm. Heel makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 100 gram shiitakes grof gesneden
  • 4 takjes tijm gerist
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 750 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels roomboter
  • 150 ml kookroom of slagroom
  • Zeezout versgemalen peper
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngesneden

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Snijd de helft van de champignons in plakjes en de helft in grove stukken. Snipper de sjalotjes. Snijd de shiitakes fijn.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan. Bak hierin de sjalotjes in ca. 2 minuten goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de grofgesneden champignons, shiitakes, tijm en oregano toe en bak op half hoog vuur ca. 3 minuten.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep ca. 10 minuten zachtjes koken.
  • Verhit intussen in een koekenpan de roomboter. Bak de plakjes champignons ca. 5 minuten.
  • Pureer de soep met de staafmixer. Roer de slagroom en de gebakken champignons erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de peterselie. Lekker met stokbrood met kruidenboter.

Hou je meer van een heldere champignonsoep? Dit recept van bospaddenstoelensoep is ook een echte aanrader.

Het kookboek Oma’s Soep

In oma’s soep delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen. Het kookboekje is uitgegeven door Stichting Oma’s Soep. Zij hebben het doel om jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen.

Stichting Oma’s Soep organiseert wekelijkse kookdagen voor studenten en ouderen om samen de heerlijkste soepen te koken. Een vaste club vrijwilligers en studenten brengt deze verse soep vervolgens langs bij meer dan 450 ouderen. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep!

Bestellen kun je hier:

Cover Oma's soep Titel : Oma’s Soep
Auteur : Irene Fritschy
Uitgever : Uitgeverij
ISBN : 978 90 230 1668 1
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept