Weekmenu #38

5x Griekse gerechten die je geproefd moet hebben

Vorige week was ik op wijnreis naar Santorini en Kreta. Behalve dat we daar alles hebben geleerd over de wijn van deze twee eilanden, hebben we daar ook heerlijk gegeten! Ik was de Griekse keuken met Griekse gerechten eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Eenmaal thuis ben ik nog even gaan nagenieten met dit Griekse weekmenu. Dus deze week een ode aan de Griekse keuken in een poging om mijn heimwee te stillen.
Zin om mijn Griekse belevenissen te volgen: kijk dan nog even op mijn instagram: @ilovefoodwine.

 Bij deze Griekse gerechten hoort vanzelfsprekend  een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (liefst Griekse natuurlijk), want dat hoort bij I Love Food & Wine. Maar welke ga je kiezen? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.

Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel. 

 

MAANDAG

Op meatless Monday maken we deze overheerlijke vegetarische ovenschotel met spinazie: spanakopita.  Dit gerecht kom je overal in Griekenland tegen. Het is een recept uit het kookboek VEG van de Britse Hugh Fearnley-Whittingtall. Hij maakt hem met bladerdeeg in plaats van filodeeg. Lekker met een Griekse salade.

Griekse spinazietaart
Griekse spinazietaart met bladerdeeg

DINSDAG

Op de dinsdag doen we lekker makkelijk. We maken een heerlijke Griekse salade met een twist. Want door er gebakken kip aan toe te voegen, maak je er een maaltijdsalade van. Staat in 30 minuten op tafel. Bovendien KOOLHYDRAATARM!

Griekse salade met kip en feta
Griekse salade met feta en kip

WOENSDAG

Voor de woensdag opnieuw een vegetarisch gerecht uit de Griekse keuken: Griekse plaattaart met courgette en dille. Héél simpel om te maken, want de oven doet hier het werk (40 minuten). Bovendien héél erg lekker.

Griekse plaattaart van courgette
Griekse plaattaart van courgette

DONDERDAG

Griekse keftedes, maar dan gemaakt van vis. Keftedes zijn normaal gesproken gehaktballetjes, maar de Griekse Georgina Hayden gebruikt gewoon de goedkoopste vis die je kunt krijgen. Stoven in een mosterd-dillesaus en je hebt een perfect gerecht. Staat in 30 minuten op tafel. Serveer met rijst en een salade. Schenk hierbij een witte wijn van de Assyrtiko-druif.

Griekse Keftedes met een twist uit Cyprus van Georgina Hayden
Griekse Keftedes van vis

VRIJDAG

Voor het weekend zetten we moussaka op het menu. Op Santorini, in het restaurant van Anhydrous Winery, aten we een fantastische versie met aardappelpuree aan de bovenzijde. Ik maak hem met gebakken aardappelen ertussen en een lichte saus van crème fraîche. Allebei om te smullen.

Griekse moussaka
Griekse moussaka; mijn lekker lichte versie

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

Weekmenu 27 2020 Werelds met rijst
Wereldse rijstgerechten

Zin in meer wereldgerechten? Hier vind je er meer!

 

 

 

 

 

BEWAAR DIT WEEKMENU MET GRIEKSE GERECHTEN OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu met Griekse gerechten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

De Griekse keuken is meer dan alleen de overbekende souvlaki. Kijk maar een naar dit weekmenu met 5x de lekkerste Griekse gerechten. Van een klassieke moussaka en Griekse salade tot keftedes (gemaakt van vis) en een courgettetaart met dille. Alles vele malen getest. Ook voor vegetariërs. Recepten nodig? Ga naar de website. #grieksegerechten #moussaka #zomergerechten #wijn-spijscombinatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *