Vorige week was ik op wijnreis naar Santorini en Kreta. Behalve dat we daar alles hebben geleerd over de wijn van deze twee eilanden, hebben we daar ook heerlijk gegeten! Ik was de Griekse keuken met Griekse gerechten eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Eenmaal thuis ben ik nog even gaan nagenieten met dit Griekse weekmenu. Dus deze week een ode aan de Griekse keuken in een poging om mijn heimwee te stillen.
Zin om mijn Griekse belevenissen te volgen: kijk dan nog even op mijn instagram: @ilovefoodwine.
Bij deze Griekse gerechten hoort vanzelfsprekend een goed glas wijn. Uiteraard een bijpassende (liefst Griekse natuurlijk), want dat hoort bij I Love Food & Wine. Maar welke ga je kiezen? Niet moeilijk, bekijk mijn wijnadvies bij elk recept.
Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor net dat stukje extra, voor meer happyness aan tafel.
MAANDAG
Op meatless Monday maken we deze overheerlijke vegetarische ovenschotel met spinazie: spanakopita. Dit gerecht kom je overal in Griekenland tegen. Het is een recept uit het kookboek VEG van de Britse Hugh Fearnley-Whittingtall. Hij maakt hem met bladerdeeg in plaats van filodeeg. Lekker met een Griekse salade.
DINSDAG
Op de dinsdag doen we lekker makkelijk. We maken een heerlijke Griekse salade met een twist. Want door er gebakken kip aan toe te voegen, maak je er een maaltijdsalade van. Staat in 30 minuten op tafel. Bovendien KOOLHYDRAATARM!
WOENSDAG
Voor de woensdag opnieuw een vegetarisch gerecht uit de Griekse keuken: Griekse plaattaart met courgette en dille. Héél simpel om te maken, want de oven doet hier het werk (40 minuten). Bovendien héél erg lekker.
DONDERDAG
Griekse keftedes, maar dan gemaakt van vis. Keftedes zijn normaal gesproken gehaktballetjes, maar de Griekse Georgina Hayden gebruikt gewoon de goedkoopste vis die je kunt krijgen. Stoven in een mosterd-dillesaus en je hebt een perfect gerecht. Staat in 30 minuten op tafel. Serveer met rijst en een salade. Schenk hierbij een witte wijn van de Assyrtiko-druif.
VRIJDAG
Voor het weekend zetten we moussaka op het menu. Op Santorini, in het restaurant van Anhydrous Winery, aten we een fantastische versie met aardappelpuree aan de bovenzijde. Ik maak hem met gebakken aardappelen ertussen en een lichte saus van crème fraîche. Allebei om te smullen.
KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!
Zin in meer wereldgerechten? Hier vind je er meer!
BEWAAR DIT WEEKMENU MET GRIEKSE GERECHTEN OP PINTEREST!
Wil je het weekmenu met Griekse gerechten opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!