Siebfood
Oliebollen met sucade en sinaasappel

Zelfgebakken oliebollen is het allerlekkerst. Met hulp van deze video van Sieberen is het een fluitje van een cent. Begin een dag van tevoren met het beslag is zijn advies. Succes gegarandeerd!

ca. 25 oliebollen30 minuten + 1 nacht en 45 minuten rijzen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 100 ml melk
  • 300 ml water
  • 100 ml bruin bier
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 125 gram rozijnen
  • 75 gram krenten
  • 1 appel Jonagold, in stukjes
  • 40 gram sukade, in kleine stukjes
  • rasp van 1 sinaasappel
  • rasp van 1 limoen
  • extra: friteuse of diepe pan met zonnebloemolie, mixer met deeghaken of pollepel, ijstang of 2 eetlepels

Stap 1

Maak beslag een dag van tevoren. Doe in maatbeker: boter, melk, water en bier.
Zeef intussen de bloem boven een beslagkom en meng met het zout, ei en de gist. Voeg al roerende het melkmengsel toe. Klop met een mixer tot een glad beslag en blijf nog ca. 5 minuten kloppen.

Stap 2

Doe de krenten en rozijnen in een kom met 300 ml water en laat ca. 15 minuten wellen.  Giet af. Voeg toe aan beslag; krenten, rozijnen, sucade,  appel en sinaasappel- en limoenrasp. Met een grote lepel door het beslag scheppen. Dek af met plastic folie en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek minstens 1 uur rijzen.

Stap 3

Verhit de frituurpan tot 180 ºC. Doop steeds ijsbolletjes tang (of 2 eetlepels) in de hete olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die voorzichtig in de olie zakken. Bak niet meer dan 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer ze met een schuimspaan zodra een zijde gerezen en goudbruin is. Als je de oliebollen goed bakt, draaien ze bijna vanzelf om. Je gebruikt de schuimspaan om de oliebollen het laatste zetje te geven. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *