Voor het weekend

Confit de canard met salade uit Süd-Tirol

Alto Adige, oftewel Süd-Tirol, is werkelijk een fantastisch mooie regio. Afgelopen najaar was ik daar voor de Wine Summit 2019 en ik was meteen verliefd. Maar niet alleen de wijnen zijn geweldig, er komen ook nog hele mooie andere producten uit dit gebied: Südtiroler Speck, Stilfser Kaas en mooie appels. Onlangs publiceerde ik een kaasfondue met de Stilfser kaas (zo lekker heb ik hem nog nooit geproefd!). Vandaag maak ik een supersalade met de andere  kwaliteitsingrediënten uit Alto Adige, een salade die past bij confit de canard.

Kwaliteitsproducten met een echt keurmerk, die vind je dus volop in Alto Adige. Voor dit keurmerk heeft de Europese Unie (EU) speciale labels ontwikkeld.  Deze labels garanderen herkomst, kwaliteit en veiligheid.

Kwaliteits Producten uit Alto Adige: stilfser kaas, wijn, appels en speck
Mooie kwaliteitsproducten met een keurmerk uit Alto Adige

Appels en Speck met een keurmerk

Südtiroler Speck BGA is een licht gerookte ham die in de frisse lucht van Alto Adige is gerijpt. Een methode die alleen in deze regio wordt gebruikt met als resultaat: ‘minder zout, minder rook en veel frisse lucht’. Als het Speck de kwaliteitscontrole heeft doorlopen, krijgt het het kwaliteitslabel ‘Südtiroler Speck BGA’.

Aan het kleine stickertje op de appel herken je meteen de Südtiroler Apfel BGA . Er zijn 13 verschillende Zuid-Tiroolse appelsoorten; van Braeburn, Granny Smith tot de onbekendere Idared of Morgenduft. Sinds 2005 worden deze appels erkend met deze beschermde geografische aanduiding (=BGA). Want het gunstige microklimaat van Süd-Tirol (zachte zomers, koele nachten en voldoende regen) zorgt ervoor dat de appels prachtig kunnen rijpen.

Welke wijn bij Confit de Canard met salade uit Süd-Tirol?

Dit recept heb ik speciaal ontwikkeld om het te combineren met een rode wijn uit Alto Adige: een sappige lichte rode wijn van wijndomein Gurtatsch; namelijk hun Blauburgunder. Blauburgunder is een andere naam voor pinot noir. De wijn is kruidig, heeft zachte tannines en mooie frisse zuren. Het frisse zuur sluit aan bij de salade en zorgt voor verfrissing bij de confit de canard en het gerookte speck. De fruitaroma’s in de wijn sluiten helemaal aan op de granaatappelpitjes. De wijn maakt het geheel minder zwaar en is een brug tussen de confit en de salade.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 4 gekonfijte eendenbouten uit blik
  • 50 gram witte hazelnoten
  • 100 gram südtiroler speck, in dikke plakken
  • 1 rode appel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • zout, versgemalen peper
  • 1 zakje gemengde sla
  • 50 gram granaatappel

Stap 1

Zet een wijde ovenschaal in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en snijd ze in stukken van 3 cm. Neem de eendenbouten uit het vet* en schraap het gestolde vet eraf. Leg ze met het vel naar boven in een andere ovenschaal. Schep 4 eetlepels van het eendenvet in de warme ovenschaal (die in de oven staat) en laat het vet in 5 minuten heet worden. Schep de aardappels erdoor. Bestrooi met zout en peper. Rooster ze ca. 30 minuten, schep ze elke 10 minuten om.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Besprenkel het spek met een beetje olie en bak het in de oven in ca. 10 minuten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten lichtbruin. Schep uit pan, laat afkoelen en hak ze dan grof.

Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appel. Snijd de appel in kwarten, en vervolgens in dunne schijfjes. Besprenkel met citroensap. Klop een dressing van azijn, olijfolie en mosterd. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Zet de schaal met aardappelen onder in de oven en laat de eendenbouten in het midden van de oven in ca. 10 minuten heet worden. Schakel de oven op grill stand en laat het vel van de eendenbouten vlak onder de grill in 5 minuten knapperig worden.

Stap 4

Doe de gemengde sla in een slakom. Verdeel erover: spek, hazelnoten, appelschijfjes, granaatappel en dressing. Verdeel de aardappels over 4 borden en leg de eendenbouten erop. Serveer de salade erbij.

 

* Je kunt natuurlijk zelf de eendenbouten konfijten volgens het basisrecept, zoals eerder is gepubliceerd. Maar je kunt ook een blik kopen met kant-en-klare gekonfijte eendenbouten. Wel zo makkelijk!

 

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met kwaliteiteuropa.eu, en de ingrediënten heb ik toegestuurd gekregen. Disclaimer.

 

ZIN IN MEER INSPIRATIE?

Volg mij op Instagram, Facebook of Pinterest! Daar vind je mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Heerlijk salade met kwaliteitsproducten uit Alto Adige: südtiroler speck en appels, aangevuld met granaatappelpitjes en hazelnoten. Wow; echt gaaf! Mooie tegenhanger bij de geprononceerde smaak van confit de canard. Daar past een frisse pinot noir uit dezelfde regio uitstekend bij! Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie #ilovefoodwine #sudtirolerspeck #appels #granaatappel #confitdecanard #EnjoyItsFromEurope #Tastesouthtyrol #Suedtirol #SouthTyrol #AltoAdige #EuropeanQuality

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *