Meatless Monday

Chili met sinaasappel en komijn

Het verhaal van de mooie blonde Mirjam Leslie-Pringle (1978), schrijfster (én fotografe) van het kookboek ‘Veggie, Very Much dot com’, lijkt op een feelgood-story. In 2012 start Mirjam met haar vegetarische blog Veggieverymuch.com. Hiermee wil ze mensen inspireren om verse en pure seizoensgebonden ingrediënten te kopen waarmee je heerlijke vegetarische gerechten (zoals deze chili sin carne) kunt koken. Uitgangspunt is gezond en lekker, en zeker ook makkelijk en haalbaar. Vandaar ook de onderkop ‘Urban Healthy Recipes’.

Ze woont in die tijd nog in het drukke Amsterdam, vlak bij het Vondelpark. Maar het idee om ‘buiten’ te gaan wonen trekt enorm. In 2014 wordt hun droom werkelijkheid. In lijn van het tv-programma ‘Ik Vertrek’,  verhuist zij met haar hele gezin (3 kinderen) naar het zonnige eiland Ibiza om daar te gaan werken en wonen. Twee jaar later schrijft en fotografeert ze tachtig aantrekkelijke recepten voor het Veggie Very Much-boek. Uit dit prachtige boek publiceert I Love Food & Wine drie heerlijke makkelijke gerechten op onze Meatless Monday. Vandaag starten we met deze chili sin carne. Niet veel werk om te maken en je mist het vlees echt niet.

Welke wijn bij chili met sinaasappel en komijn?

Deze vegetarische chili smaakt lichtkruidig door de komijn en kaneel. De sinaasappel geeft een verrassend accent. Drink er een frisse witte wijn bij zoals een pinot blanc of silvaner. Ook de Nederlandse Cuvee XII van de Apostelhoeve is goede match! Liever zin in rood? Kies dan voor een sappige Beaujolais Village. De frisse zuren in de wijn sluiten goed aan op de sinaasappel, tomatensaus en de topping van Griekse yoghurt.

6 personen30 minuten

ingrediënten

  • 300 gram (zilvervlies) basmatirijst
  • 1 sinaasappel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote witte uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 theelepels chilipoeder of pikante paprikapoeder (of minder naar smaak)
  • 4 theelepels komijnpoeder
  • 4 theelepels kaneelpoeder
  • 2 blikken zwarte bonen à 400 gram, uitgelekt
  • 1 blik kidneybonen à 400 gram, uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes à 400 gram
  • (zee)zout en versgemalen zwarte peper
  • 125 ml crème fraîche of Griekse yoghurt
  • 1 bosje verse koriander, alleen de blaadjes

stap 1

Kook de rijst gaar volgens gebruiksaanwijzing. Was de sinaasappel, rasp de schil fijn en pers hem uit.

stap 2

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem. Bak de uien ca. 5 minuten. Voeg de knoflook en kruiden toe. Schep de bonen, tomaat en de helft van het sinaasappelsap erdoor. Breng aan de kook en laat het mengsel ca. 15 minuten pruttelen. Schep af en toe door. Schep de rest van het sap en de rasp erdoor en breng op smaak met zout en peper.

stap 3

Schep de chili met de rijst in kommen en schep op elke portie een flinke lepel crème fraîche of yoghurt. Bestrooi met ruim met koriander. Lekker met guacomole.

Kookboek: Veggie, Very Much

Cover Veggie Very MuchKookboek met niet al te moeilijke vegetarische recepten die het ritme van de dag volgen; van ontbijt naar lunch en diner. Geschreven door de Nederlandse Mirjam Leslie-Pringle.

 

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Veggie, Very Much
Auteur: Mirjam Leslie-Pringle
Uitgever: Aerial Media Company B.V.
ISBN: 9789402601305
Prijs: € 35,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Eén reactie op “Chili met sinaasappel en komijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *