Ga terug
+ servings
Kerststol bakken uit het kookboek Rutger Bakt van Rutger van den Broek
Kerststol van Rutger
Heerlijke goed gevulde kerststol met voldoende amandelspijs. Oorspronkelijke recept is afkomstig van Rutger van den Broek. Wij hebben het een klein beetje aangepast.
Aantal 2 broden
Voorbereiding 45 minuten
Kook tijd 2 uur
rijstijd 45 minuten
3 uur 30 minuten

Ingrediënten
  

voor de vulling

  • 200 gram donkere rozijnen
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 75 gram hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 75 gram gekonfijt fruit bijv. sukade of bigarreaux, in kleine stukjes
  • 300 gram amandelspijs
  • ½ ei losgeklopt

voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 260 ml melk lauwwarm
  • 14 gram gedroogde gist
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • theelepel speculaaskruiden

verder nodig

  • bloem
  • 50 gram boter gesmolten
  • 50 gram poedersuiker

Instructies
 

  • Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen in een kom, zet ze onder water ( je zou ook rum kunnen gebruiken) en laat dit een kwartier staan. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze 1 nacht drogen aan de lucht.
  • Doe voor het deeg de volgende dag de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Kneed aan het eind de boter en speculaaskruiden door het deeg. Meng vervolgens de rozijnen, gehakte hazelnoten en het gekonfijte fruit door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Doe het amandelspijs samen met het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak van het spijs twee rollen van ongeveer 30 centimeter lang.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder deel een bol en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30x20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg beide stollen op een (aparte) met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat de broden nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.
  • Bak de stollen in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van de stol te bruin te worden tijden het bakken, dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.
  • Bestrijk de stollen direct uit de oven royaal met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif de stollen desgewenst voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.

Voedingswaarde

Calorieën: 3306kcal | koolhydraten: 516g | eiwit: 59g | vet: 125g | verzadigd vet: 41g | cholesterol: 268mg | vezels: 31g | suiker: 267g | vitamine C: 6mg