Meatless Monday

Spiesjes met asperges en provolone

Recept asperes met provolone en munt. Heerlijk bijgerecht of als borrehapje en in 15 minuten op tafel. #aperges #provolone
Recept asperes met provolone en munt. Heerlijk bijgerecht of als borrehapje en in 15 minuten op tafel. #aperges #provolone

Niet vergeten; het is aspergetijd! Dus die moeten nu echt op tafel. Dit is een fantastisch bijgerecht, maar doet het ook goed als borrelhap. Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’. Schrijfster Usula Ferrigno zegt in haar intro : “Ik schrijf dit recept midden in het aspergeseizoen. Elk jaar kijk ik zuchtend naar het zielige plukje in mijn tuin, in de hoop dat die zomaar een enorme oogst oplevert. Gelukkig levert onze bijzonder gulle buurman ons elk jaar armenvol asperges. Dit kleurrijke, overheerlijke gerecht at ik jaren geleden in Cefalu in Noord-Sicilië met mijn moeder.” En inderdaad overheerlijk is het zeker! Zet maar op de boodschappenlijst…

Welke wijn bij ‘Spiesjes met asperges, provolone en munt’?

Bij asperges past over het algemeen een frisse witte wijn. Klassiek is de wijn-spijscombinatie met Pinot Blanc, maar door de toevoeging van munt is hier een Sauvignon Blanc ook een goede keus. Die is wat kruidiger. Andere goede alternatieven zijn hier: Oostenrijkse Grüner Veltliner, Spaanse Verdejo of een Italiaanse Verdicchio.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 24 groene asperges, in stukken van 7,5 cm
  • 400 g provolone of jonge Goudse kaas
  • 6 el olijfolie
  • royale handvol muntblad
  • rasp en versgeperst sap van 2 onbehandelde citroenen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Stap 1

Blancheer de asperges 1 minuut in kokend water met zout en dompel ze dan in koud water. Snijd de kaas overlangs in minstens 12 stukken die ongeveer even groot zijn als de asperges. Steek de asperges en kaas aan houten spiesen. (Ik neem meestal 2 stukken asperge voor elk stuk kaas, zodat aan elke spies 3 stukken kaas en 6 stukken asperge zitten.)

Stap 2

Verhit een grill en bestrijk de spiesen met olijfolie. Rooster ze tot de kaas goudgeel is; keer ze één keer. Leg de spiesjes op een bord en verdeel er goede olijfolie, muntblaadjes, citroenrasp en -sap, zout en peper over.

 

Het kookboek

Cover De smaak van siciliePrachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

Recept asperes met provolone en munt. Heerlijk bijgerecht of als borrehapje en in 15 minuten op tafel. #aperges #provolone

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *