Niet vergeten; het is aspergetijd! Dus die moeten nu echt op tafel. Dit is een fantastisch bijgerecht, maar doet het ook goed als borrelhap. Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’. Schrijfster Usula Ferrigno zegt in haar intro : “Ik schrijf dit recept midden in het aspergeseizoen. Elk jaar kijk ik zuchtend naar het zielige plukje in mijn tuin, in de hoop dat die zomaar een enorme oogst oplevert. Gelukkig levert onze bijzonder gulle buurman ons elk jaar armenvol asperges. Dit kleurrijke, overheerlijke gerecht at ik jaren geleden in Cefalu in Noord-Sicilië met mijn moeder.” En inderdaad overheerlijk is het zeker! Zet maar op de boodschappenlijst…
Welke wijn bij ‘Spiesjes met asperges, provolone en munt’?
Bij asperges past over het algemeen een frisse witte wijn. Klassiek is de wijn-spijscombinatie met Pinot Blanc, maar door de toevoeging van munt is hier een Sauvignon Blanc ook een goede keus. Die is wat kruidiger. Andere goede alternatieven zijn hier: Oostenrijkse Grüner Veltliner, Spaanse Verdejo of een Italiaanse Verdicchio.
4 personen
15 minuten
Ingrediënten
24 groene asperges, in stukken van 7,5 cm
400 g provolone of jonge Goudse kaas
6 el olijfolie
royale handvol muntblad
rasp en versgeperst sap van 2 onbehandelde citroenen
zeezout en versgemalen zwarte peper
Stap 1
Blancheer de asperges 1 minuut in kokend water met zout en dompel ze dan in koud water. Snijd de kaas overlangs in minstens 12 stukken die ongeveer even groot zijn als de asperges. Steek de asperges en kaas aan houten spiesen. (Ik neem meestal 2 stukken asperge voor elk stuk kaas, zodat aan elke spies 3 stukken kaas en 6 stukken asperge zitten.)
Stap 2
Verhit een grill en bestrijk de spiesen met olijfolie. Rooster ze tot de kaas goudgeel is; keer ze één keer. Leg de spiesjes op een bord en verdeel er goede olijfolie, muntblaadjes, citroenrasp en -sap, zout en peper over.
Het kookboek
Prachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.
Bestellen kun je hier:
Titel : De smaak van Sicilië Auteur : Usula Ferrigno Uitgever : Edicola Publishing ISBN : 978 94 92500 09 0 Prijs : € 24,99
Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbriefin de gaten!
Geef een antwoord