Kruidig wit

8,5 pnt complexe Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland is tegenwoordig zo bekend, dat je bijna zou vergeten dat het hier eigenlijk om een klein en nog jong wijnland gaat. De moderne wijnbouw, en daarmee ook het succes met Sauvignon Blanc, kwam hier namelijk pas op gang in de jaren 70 van de vorige eeuw. Neal en Judy Ibbotson waren daarbij pioniers van het (bijna) eerste uur: al in 1978 begonnen zij met het verbouwen van druiven in de destijds nog onbekende regio Marlborough. Het proefpanel van I Love Food & Wine beoordeelt hun Wairau Reserve Sauvignon Blanc en is zeer enthousiast!

In het begin maakten Neal en Judy zelf nog geen wijn, maar verkochten ze hun druiven aan wijnhuizen in de buurt. Na verloop van tijd groeide echter de wens om zelf wijn te maken van hun druiven en daarom startten ze in 1994 Saint Clair Family Estate. Sindsdien hebben ze hun bedrijf flink kunnen uitbreiden: tegenwoordig bezitten ze zo’n 100 hectare aan wijngaarden, op 6 verschillende locaties in Marlborough.

Dit grote wijngaardareaal stelt Saint Clair in staat om wijnen te maken op 4 verschillende kwaliteitsniveaus. De Wairau Reserve Sauvignon blanc behoort tot hun toprange. Hiervoor worden elk jaar alleen de allerbeste druiven van dat specifieke jaar gebruikt. In 2016 waren deze druiven afkomstig uit twee naast elkaar gelegen wijngaarden in Lower Wairau Valley. Deze wijngaarden liggen vrij dicht bij de kust en hebben daardoor koelere nachten dan veel wijngaarden in de rest van Wairau Valley. Die koelte zorgt ervoor dat de druiven net wat langer aan de wijnstok kunnen blijven hangen, waardoor ze nog meer aromatische expressie krijgen. En dat ruik en proef je…

Intens en gelaagd

De wijn is bleekgeel van kleur en heeft een heel intense geur. Citroen, groene paprika, kruisbessen en zwarte bessen stuiven je tegemoet vanuit het glas. Ook in de mond is de wijn intens, met een mooie gelaagdheid. Hier valt veel te proeven: o.a. grapefruit, passiefruit, limoen en nectarine passeren de revue. Naast al dat fruit ook wat kruidigs en iets mineraligs, veel structuur, frisse zuren en een klein bittertje. De wijn heeft een aangename, lange afdronk.

Wat eten we bij Wairau Reserve Sauvignon blanc?

Deze wijn heeft zoveel power, dat we er wat bij willen eten. Dat moet in ieder geval een gerecht zijn met aardig wat smaak, wil het bij deze wijn overeind blijven. Aanraders zijn bijvoorbeeld makreelfilet met lamsoren en grapefruit, een Aziatische vis-tomatencurry of linguini met tonijn en gegrilde paprika. Liever ook vlees? Probeer hem dan eens bij de paella met kip en gamba’s.  Juist op de vegetarische toer? Dan zijn de spiesjes met asperge en provolone en de gegrilde courgettesalade ook een goede optie.

Klik op de linkjes voor de bijbehorende recepten!!!

Op de hoogte blijven van de lekkerste wijn-spijscombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *