Ga terug
+ servings
Chocolade taart à la Pavlovauit het kookboek Tafel voor Twee van Bre Graham
Chocoladetaart à la Pavlova
Krokant van buiten en smeuïg van binnen. Slagroom en rood fruit maken deze droomtaart helemaal af!
Aantal 6 personen
Kook tijd 1 uur 10 minuten

Equipment

  • springvorm (20 cm), bakpapier

Ingrediënten
  

  • 150 gram gezouten roomboter in blokjes, plus extra voor het invetten
  • 250 gram pure chocolade 70%, in stukjes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 120 ml sterke koffie
  • 220 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 4 eieren gesplitst

Topping

  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker plus extra voor eroverheen
  • bosvruchten zoals frambozen bramen en kersen, voor erop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 160℃ hetelucht of 180℃ elektrisch. Vet de springvorm in. Verfrommel een vel bakpapier en bekleed de vorm ermee. Het papier moet boven de vorm uitkomen.
  • Laat de boter en chocolade smelten een hittebestendige kom die op een pan met net kokend water staat. Roer de vanille, koffie, suiker en het zout erdoor. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen; maak je geen zorgen als het er geschift uitziet - het komt goed.
  • Klop intussen de eiwitten een schone vetvrije kom tot stijve pieken. Zet opzij. Klop met dezelfde mixer de eidooiers een voor een door de gesmolten chocolade. Schep een derde deel van de opgeklopte eiwitten erop en meng die er kort door met de mixer om het beslag wat losser te maken. Schep de rest van de eiwitten er voorzichtig door, waarbij je het beslag zo luchtig mogelijk houdt.
  • Laat het beslag voorzichtig in de beklede springvorm glijden en bak 40 minuten onderin de oven tot de taart is gerezen als een soufflé - in het midden is hij nog zacht maar de randen zijn krokant.
  • De volgende stap gaat misschien in tegen je gevoel, maar haal de taart uit de oven en laat hem 5 centimeter boven het aanrecht los. Hierdoor stort hij in het midden in en krijg je een perfect komvormige taart. Laat de taart in de bakvorm afkoelen en zet hem dan in de koelkast voor een stevige textuur, of bewaar hem tot je gaat eten op kamertemperatuur als je een taart wilt die zacht en plakkerig is van binnen.
  • Klop wanneer je de taart wilt opdienen de slagroom op met de poedersuiker. Schep de room in het midden van de taart. Verdeel het fruit erover en bestrooi eventueel met wat extra poedersuiker.

Voedingswaarde

Calorieën: 751kcal | koolhydraten: 63g | eiwit: 8g | vet: 53g | verzadigd vet: 32g | cholesterol: 202mg | vezels: 5g | suiker: 53g | vitamine C: 1mg