Oliebollen zelf bakken?

Oliebollentest
De beste oliebollen bak je zelf?

Homemade oliebollen: is het de moeite waard om ze zelf te bakken of toch liever niet? Het AD doet elk jaar de oliebollentest. Wat ga je doen? Zelf bakken of koop je oliebollen bij een specialist afkomstig uit de test? Hier zijn de beste adressen. En mocht je toch zelf aan slag willen; een ‘beproefd’ recept van I Love Food & Wine.

Elk jaar opnieuw doet het AD dé oliebollentest van het jaar. Deze test wordt zeer nauwgezet uitgevoerd in samenwerking met het Centrum voor Smaakonderzoek. Bedrijven kunnen zich vooraf melden, daarna weten ze van tevoren wanneer hun bedrijf wordt bezocht en de oliebollen worden gekocht. Een onafhankelijk consumentenpanel van 20 personen (oliebollenliefhebbers) proeft dagenlang de bollen en keurt op allerlei onderdelen als uiterlijk, mondgevoel, smaak, hoeveelheid vulling en luchtigheid.

Wij melden hier de top 3 van Nederland. Wil je weten of er bij jou in de buurt ook zo’n topper is gevestigd, kijk dan op de site van het AD.

1.De absolute winnaar is Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse. Hij kreeg een dikke 10 voor zijn smakelijke oliebol. Juryrapport: ‘Diepe buiging voor Meesterbakker Voskamp. Gefeliciteerd met het prolongeren van de titel. Deze bol komt bovendrijven als de ultieme oliebol van 2016. Een ongelooflijke topprestatie.’

Maar oliebollen bakken doet hij niet zomaar. Daar stopt hij, maandenlang,  honderden uren ‘training’ in. Want een goede oliebol is afhankelijk van heel veel verschillende elementen (kwaliteit bloem, gist, hoeveelheid water, rijstemperatuur etc). Hij bakt met vijf oliebollenlijnen tegelijkertijd zo’n 13.000 stuks per uur. Vorig jaar won hij ook de AD oliebollentest en hij bakte toen meer dan 500.000 stuks

2.Bakkerij Brokking in IJsselstein. Kreeg een 9,5. Juryrapport klinkt als volgt: ‘Oud-winnaar Brokking vecht zich terug aan de top. Heerlijke krokante korst, goed gevuld. Mooie smaakaccenten. Hoe goed de bol is, merk je als je hem op hebt. Je wilt er nog één.

3. Bakkerij Klootwijk in Capelle a/d IJssel. Kreeg ook een 9,5. Juryrapport: ‘Loon naar werken voor Bakkerij Aad Klootwijk. Bolletje waar je je vingers bij opeet. Bakkers Werner Lodewijk en Jan Verwijs staken vele uren in het vinden van de ultieme oliebol. Gelukt!’

Wil je toch liever zelf aan de slag? Dit is mijn eigen ‘beproefde’ oliebollenrecept. Maar mijn inziens…, heb je een oliebollenbakker in de buurt. Dan geef ik daar toch de voorkeur aan. Want zij zijn dé specialisten op dit terrein.

Ingrediënten

(20 stuks)

  • 20 gram gist
  • 225 ml lauwe melk
  • ½ ei, losgeklopt
  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram sucade
  • 1 appel, fijngesnipperd
  • olie voor frituren
  • poedersuiker

Stap 1

Los de gist op in de lauwe melk. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem toe. Meng  met een mixer met deeghaken. Giet als het beslag glad is, de overige melk erbij. Roer het zout erdoor en meng het geheel nog ca. 15 minuten door met de mixer. Roer voorzichtig de rozijnen, sucade en de appel erdoor.

Stap 2

Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, ca. 30 tot 45 minuten rijzen op een warme plek (ca. 28 °C). Spatel het beslag goed door en laat nog 3 minuten rustig staan.

Stap 3

Verhit de frituurpan met olie tot 180 °C. Schep met twee lepels of een ijsbolletjestang bollen van het beslag in de olie (ca. 6 stuks). Frituur de oliebollen ca. 6 minuten, keer halverwege, tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken in een zeef met keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

 

Meer heerlijk foodnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *