Varkenshaas is heerlijk mals vlees. Eigenlijk vergeet ik hoe lekker dat kan zijn. Voeg er appels en crème fraîche aan toe en er ontstaat een gouden combinatie. Daarom voor het weekend dit recept van gebakken varkenshaas. Erbij een romige cognacsaus en gebakken appel. Echt heel lekker en in 20 minuten op tafel!
Kies voor een romige ronde witte wijn met voldoende frisse zuren, zoals de Flor Indalia uit Zuid-Spanje of een frisse Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. De romige saus accentueert het romige en ronde karakter van de wijn. De appel wordt meegebakken, die krijgt daardoor een rijpere en zoete smaak die aansluit op de rijpe fruitaroma’s in deze fantastische blend.
Muziek: Zaterdag staat het concert van Rhiannon Giddens op ons programma. Daar verheug ik mij! Het concert vindt plaats in de Amstelkerk in Amsterdam. Een voorproefje…
4 personen
20 minuten
Ingrediënten
1 el olie
1 grote Jonagold appel, ongeschild in 16 partjes
2 varkenshaasjes (ca. 600 g)
zout, versgemalen peper
65 gram boter
2 sjalotjes, gesnipperd
5 el cognac
1 bekertje crème fraîche (125 g)
Stap 1
Verhit de olie in een grote anti-aanbak koekenpan en bak de appelpartjes ca. 3 minuten goudbruin. Leg apart.
Stap 2
Snijd de varkenshaasjes in plakjes van ca. 2 cm. Bestrooi met zout en peper. Verhit in dezelfde koekenpan 50 g boter. Schroei de varkenshaasplakjes rondom snel dicht. Voeg de sjalotjes erbij en bak de varkenshaasplakjes op halfhoog vuur in ca. 4 minuten gaar en bruin. Plakjes vlees uit pan nemen en onder aluminiumfolie warmhouden. Voeg 15 gram boter en cognac toe aan achtergebleven bakvet. Breng aan de kook. Roer de crème fraîche erdoor tot een egale saus. Schep de gebakken appel erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Giet het uitgelopen vleessap van de varkenshaasplakjes door de saus. Leg de varkensmedaillons op vier voorverwarmde borden. Appelsaus erover schenken. Lekker met gebakken aardappelschijfjes en een salade.
Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijncombinaties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&1 2012 Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti.
Geef een reactie