Meatless Monday

Hasselback van zoete aardappel

Ken je ze ook; de zogenaamde Hasselback aardappels? Ze waren in de jaren tachtig een enorme hit. En zo’n Hasselback is fantastisch; door de kleine sneetjes in de aardappels krijgen ze een heerlijk krokant korstje en zijn ze veel sneller gaar. Oorspronkelijk een klassieker uit de Zweedse keuken, gecreëerd in 1953 door chef Leif Elisson van het restaurant Hasselbacken in Värmland.

Portret Dagný RosDeze variant met zoete aardappel komt uit het kookboek Roots van de IJslandse Dagný Rós Asmundsdótter. Tja, wat is hier nou IJslands aan, vraag je je af. Maar hiermee wil Dagny laten zien dat er in IJsland meer gebeurt dan alleen vis vangen.

De hedendaagse IJslandse keuken is een heel pure keuken, met vis, lam en groenten. Vroeger importeerde IJsland een groot deel van zijn groenten en fruit. De laatste jaren is daar verandering in gekomen. De aardwarmte die ervoor zorgt dat het land grotendeel ongeschikt is voor landbouw, wordt ingezet voor het verwarmen van kassen. Bovendien maken de kassen gebruik van de warmwaterbronnen (95°C) om de kassen te verwarmen. Duurzamer kan haast niet!

Hasselback uit IJsland

Dagny geeft haar hasselback een twist door er een frisse bonensaus aan toe te voegen. Ze vindt haar hasselback geschikt als volwaardige maaltijd, vertelt ze in het intro. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Het is een perfect bijgerecht bij een goed hoofdgerecht.

Zoete aardappel Hasselback uit het kookboek Roots van Dagny Rós

Hasselback van zoete aardappel

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Hasselback, een klassieker uit de Zweedse keuken. Deze is gemaakt van zoete aardappel met een IJslandse twist. Met zwarte bonensaus.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 middelgrote zoete aardappelen
  • olijfolie
  • zout versgemalen peper

Voor de saus

  • 3 à 4 eetlepels zwarte bonen uit blik (200 gram)
  • 1 bekertje zure room 125 ml
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de zoete aardappelen en kerf ze om de paar millimeter diep in. Dat gaat heel gemakkelijk als je onder en boven van de aardappel een eetstokje legt. Dat voorkomt dat je mes te diep gaat, want de aardappelen moeten wel heel blijven. Je krijgt nu een soort ‘boekje’ van zoete aardappel, hasselback-style! Trek de plakjes voorzichtig iets uit elkaar. Smeer ze ruimschoots, maar voorzichtig, in met de olijfolie.
  • Leg de aardappels op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Bak de aardappelen in ca. 50  à  60  minuten gaar en goudbruin in de oven.
  • Spoel intussen de zwarte bonen in een zeef. Meng de bonen met alle andere ingrediënten voor de saus.  Breng op smaak met zout en peper. Verdeel over de aardappelen.

Het kookboek Roots

In Roots gaat de IJslandse chef Dagný die al dertien jaar in België woont, op zoek naar de keuken van haar thuisland. Ze bezoekt boerderijen, gaat mee op visvangst en gaat langs opmerkelijke kaasboeren. Dat levert 50 heerlijke seizoensrecepten op. Opnieuw een boek met simpele receptuur waar Dagný om bekend staat. Ze schreef al eerder een kookboek: Easy Nordic.

Bestellen kun je hier:

Cover kookboek Roots van Dagny Rós - AsmundsdóttirTitel : Roots, een culinaire roadtrip door IJsland
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Uitgeverij Angéle
ISBN : 978 90 223 3660 1
Prijs : € 24,99

 

 

Meer koken van Dagný? Kijk nog even naar deze recepten: Zalm in bladerdeeg en Baby Ruthcake.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept