Meatless Monday

Vietnamese loempiaatjes in een gezond jasje (met dipsaus)

Van de hand van meesterkok Pascal Jalhay komt dit recept van een gezonde Vietnamese loempia. Ze worden namelijk niet gefrituurd, maar gerold in doorzichtige gewelde rijstvellen. Maar de echte smaakmaker is hier de Oosterse saus: ‘prik nam pla’. Dus maak zijn versie van deze pittige zoetzure dressing, want daarmee valt of staat dit heerlijke zomerse voorgerechtje.

Welke wijn bij Vietnamese loempia?

Kies hier voor een kruidige frisse witte wijn. Goede voorbeelden zijn dan Sauvignon Blanc, Riesling of een Chablis. Ook Albariño uit Spanje (Rías Baixas) is een fantastische begeleider, vooral als ze gevuld zijn met sappige garnalen en knisperende groenten.

 

Vietnamese loempia uit het kookboek smaakmakers van Pascal

Vietnamese lenterolletjes (goi cuon)

Voorbereiding: 40 minuten
Gezonde Vietnamese loempiaatjes, gevuld met knisperende groenten en kruiden. De saus zorgt voor de smaak. Zelfgemaakte prik nam pla is super, maar met kant-en-klare zoete chilisaus, sojasaus of hoisinsaus zijn ze ook lekker.
Aantal 8 rolletjes

Ingredienten
 

  • 40 gram glasnoedels
  • zonnebloem- of arachideolie
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 1 teen knoflook ragfijn gesneden
  • ¼ komkommer geschild en in julienne gesneden
  • 1 cm gember geschild en ragfijn gesneden
  • 2 lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 worteltje julienne gesneden (20 gram)
  • 1 eetlepel bieslook fijngesneden
  • 1 eetlepel muntblaadjes fijngesneden
  • 1 eetlepel korianderblaadjes fijngesneden
  • 8 rijstvellen toko, banh trang

Bereiding
 

  • Leg de glasnoedels in een kom en giet er kokend heet water over, en laat 5 minuten wellen. Giet de glasnoedels goed af, laat iets afkoelen en snijd of knip in stukjes.
  • Verhit de olie in een pan en bak hierin op laag vuur de sambal en knoflook tot het gaat geuren. Zet het vuur uit en voeg de overige ingrediënten, met uitzondering van de rijstvellen toe en laat afkoelen.
  • Laat de rijstvellen een voor een ½ tot 1 minuut wellen in warm water tot ze plooibaar zijn. Haal elk vel voorzichtig uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Leg een rijstvel op een schoon werkblad en verdeel wat van de vulling over het midden; laat de uiteinden vrij. Vouw één kant van het rijstvel in de lengte over de vulling, vouw dan de korte kanten dicht en rol het bundeltje strak op.
  • Leg de loempia’s met de naad naar beneden op een schaal; serveer met hoisin-dipsaus, sojasaus of zijn zelfgemaakte zoet-pittige saus ‘prik nam pla’ (zie recept hieronder).

Dipsaus prik nam pla

  • ½ Spaanse rode peper, ragfijn gesneden
  • 1 teen knoflook, ragfijn gesneden
  • 100 ml water
  • 40 gram suiker
  • Sap van 1 limoen
  • ½ sjalotje, ragfijn gesneden
  • 4 gram korianderblaadjes, ragfijn gesneden

Stap 1

Doe de peper, knoflook, het water, de suiker en het limoensap in een steelpannetjes. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken tot een siroop. Laat afkoelen en voeg de sjalot en koriander toe. Heerlijk bij loempiaatjes.

En…, maak meteen een flink grote hoeveelheid, want hij is zo op. Bovendien kun je hem lang bewaren.

 

Het kookboek

In dit prachtig uitgevoerde kookboek neemt tweesterren-kok Pascal Jalhay je mee in de wereld van smaak. Tijdens zijn vele reizen verzamelde hij recepten van verschillende basis-smaakmakers, zoals bijvoorbeeld kruidenmengsels (garam masala), sauzen (Chinese sa cha-saus), marinade (Peruaanse leche di tigre), Indonesische boemboe’s, salsa’s, compotes en pickles (kimchi). Die recept vormen het leeuwendeel van dit boek. Ook heeft hij een zogenaamd ‘smaakkompas’ toegevoegd, zodat je precies kunt zien welke smaakcombinaties goed werken.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse SmaakmakersTitel : Smaakmakers
Auteur : Pascal Jalhay
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 006 7
Prijs : € 32,00

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept