Zo snel ben je nog nooit klaar geweest! Zomers recept van gegrilde garnalen met oesterzwammen op z’n Aziatisch, afkomstig uit het kookboek De makkelijke bakplaat. Kwestie van mengen van ingrediënten en vijf minuten onder de grill. Witte rijst erbij en klaar is Kees. Een echt Speedy Gonzales recept van Rukmini Iyer. Zonder rijst ook geschikt als luchtig voorgerecht!
Rukini Iyer zegt: ‘Garnalen onder een gloeiend hete grill bakken is een van de snelste en makkelijkste bakplaat gerechten.’
Welke wijn bij garnalen met oesterzwammen?
Dit garnalenrecept is licht pittig van smaak. Lekker gekruid en de koriander zorgt voor een Thaise touch. Schenk hier een witte wijn bij met een fris karakter, zoals een Sauvignon Blanc, liefst uit Marlborough. Ook een Riesling uit de Nieuwe Wereld (bijvoorbeeld Australië, Eden Valley) zal hier goed bij combineren. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij rosé.
Gegrilde garnalen met oesterzwammen
Ingredienten
- 100 gram shitakes in reepjes
- 150 gram oesterzwammen in reepjes
- 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
- ½ rode peper fijngesneden
- 1 limoen
- 2,5 cm verse gemberwortel geraspt
- 225 gram grote garnalen bio rauw en gepeld (AH, diepvries)
- 2 teentjes knoflook uit de knijper
- 1 eetlepel olijfolie
- zeezout of vissaus
Topping
- 15 gram koriander grof gesneden
Extra nodig
- grill, grote ovenschaal of braadslede
Bereiding
- Laat zonodig de diepvries garnalen ontdooien in een bak met koud water.
- Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd oesterzwammen in reepjes. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de rode peper in kleine stukjes. Rasp de schil van de limoen en pers hem daarna uit. Rasp de gember.
- Schep alle ingrediënten (behalve de verse koriander) in een grote ovenschaal door elkaar. Verspreid ze zodat ze in een enkele laag liggen. Breng op smaak met zout OF vissaus.
- Zet de bakplaat ca. 5 minuten valk on de grill, tot alle garnalen egaal roze en gaar zijn. Proef en voeg zonodig extra zout of vissaus toe. Bestrooi met koriander. Lekker met basmati rijst.
Het kookboek De makkelijk bakplaat
Het zesde kookboek van Rukmini Iyer in de serie ‘Bakplaat’. Boordevol (75 stuks) makkelijke en veelzijdige ovengerechten. In elk hoofdstuk bespreekt ze een specifiek ingrediënt. Met deze recepten heb je een oogwenk een heerlijke maaltijd op tafel staan. De oven doet het werk.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:
Titel : De makkelijke bakplaat
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1691 5
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen