Aubergine moussaka

Meatless Monday
Aubergine-moussaka uit Turkije

Deze overheerlijke moussaka wordt als avondmaaltijd met salade en brood geserveerd, maar is de volgende dag zo mogelijk nog lekkerder.’ Dat vertelt de Turkse Sevtap Yüce in haar kookboek ‘Turks Tafelen’. Op z’n Turks heet dit gerecht ‘Patlicanli Musakka’. In het originele recept laat Sevtap de ovenschotel ca. 45 minuten tot een 1 uur rusten voordat hij op tafel komt. Maar dat is erg lang. Na 15 minuten rusten is de moussaka nog lekker warm en kun je hem ook al in mooie stukken snijden. Tenminste als je dit met beleid doet en voorzichtig met een taartschep de moussaka uit de ovenschaal schept. In het originele recept gebruikt Sevtap rundergehakt, maar in deze vegetarische versie vervangen we dit door vegetarisch gehakt.

Sfeerbeeld uit Turks TafelenNiet alleen geschikt voor een Meatless Monday, maar deze vegetarische moussaka is ook een perfect gerecht voor een feestelijk etentje, omdat je het van te voren kunt maken, zodat je gezellig bij je gasten kunt gaan zitten terwijl de schaal in de oven staat.

Welke wijn bij aubergine-moussaka?

Het gerecht smaakt smeuïg, beetje zoet en aards, maar ook licht pittig. Een Nero d’Avola uit Zuid-Italië is een prima begeleider. Want die is niet te zwaar, heeft met rijp fruit en is licht kruidig. Mooie wijn-spijscombinatie.

4 personen45 min + 45 min

Ingrediënten

  • 4 middelgrote aubergine, in ca. 2 cm dikke plakken
  • 60 ml olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 500 gram vegetarisch gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 30 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 3 tomaten, in plakjes

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de plakken aubergine op de bakplaat, bestrijk beide zijden met olijfolie en bestrooi en zout en peper. Rooster ze in 20 tot 35 minuten tot ze aan beide zijden lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen. (U kunt de plakken aubergine in de koelkast 3 dagen bewaren; laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen.)

Stap 2

Verwarm de oven opnieuw, maar nu op 180 °C. Verhit intussen de olijfolie in een hapjespan op matig vuur en bak de ui ongeveer 6-8 minuten, of tot de snippers zacht zijn. Doe het vegetarische gehakt, tomatenpuree en de helft van de peterselie erbij, voeg naar smaak zout en peper uit de molen toe en blijf een paar minuten roeren, tot alles goed warm is.

Stap 3

Leg een laagje aubergine op de bodem van een diepe ovenschaal van ongeveer 35 x 25 cm en schep er een laagje van het gehaktmengsel op. Herhaal dit met een volgende laag aubergine en gehakt, ga zo door tot alle ingrediënten op zijn. Leg de plakjes tomaat erop en bestrooi met de resterende peterselie.

Stap 4

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet de moussaka 45 minuten in de oven op 180c graden, of tot de plakjes aubergine zacht zijn. Neem de schaal uit de oven en laat de moussaka 15 minuten rusten. Lekker met Turks brood en een gemengde salade.

 

Kookboek: Turks Tafelen

Cover Turks TafelenOntdek de Turkse liefde voor lekker eten met dit kookboek Turks Tafelen. Schrijfster Sevtap Yüce neemt je mee naar haar roots en beschrijft de gerechten die de Turkse keuken zo bijzonder maken. Van streetfood tot op houtvuur gebakken brood en uitgebreide familierecepten. Tegenwoordig heeft ze haar eigen ontbijt- en lunchrestaurant ‘Beachwood Café’ in Yamba (Australië).

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Turks Tafelen
Auteurs: Sevtap Yüce
Uitgever: Terra Lannoo
ISBN: 978 90 89897497
Prijs: € 29,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
aubergine moussaka
Geplaatst op
Totale kooktijd

4 thoughts on “Aubergine-moussaka uit Turkije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *