Meatless Monday

Aubergine dipsaus met olijven (vegan)

Hou je van ratatouille of caponata, dan vind je deze heerlijk gekruide groente dip vast ook heel lekker. Het zoute van de groene olijven geeft deze aubergine dipsaus een extra kick. Past uitstekend op je (paas) buffettafel. Maar je kunt het ook heel goed serveren als groente bij een vegetarische schnitzel. 

Welke wijn bij aubergine dipsaus?

Deze ratatouille achtige groente combineer je het beste met een kruidige rosé. Bijvoorbeeld een Tavel. Maar een rode kan ook. Denk dan aan een sappige fruitige Beaujolais of een Italiaanse Bardolino.

aubergine dipsaus met olijven uit het kookboek Budget vegan snel

Aubergine dip met olijven

Bereiding: 45 minuten
Deze pittige dip is een welkome afwisseling op de meer gebruikelijke baba ganoush uit de Midden-Oosten keuken. Hij is ongelooflijk oppeppend.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 1 grote aubergine ca. 500 gram, in blokjes
  • 3 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 15 gram bladpeterselieblaadjes fijngehakt (+ extra, optioneel)
  • 1 citroen gehalveerd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • zout en peper
  • handvol groene olijven grofgehakt
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Schenk 4 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de aubergine toe. Halveer de tomaten, rasp ze op een blokrasp boven de pan en gooi het vel weg (dit zou je over moeten houden op het eind). Rasp de knoflook op de fijnere kant van de blokrasp boven de pan. Voeg de koriander, komijn, het chilipoeder, de peterselie en ca. 80 tot 10 ml water toe. Leg een deksel op de pan, breng de vloeistof aan de kook en kook de groenten. Roer geregeld zodat de aubergineblokjes uit elkaar vallen, tot ze na ongeveer 20 minuten papperig zijn.
  • Snijd de citroen doormidden. Pers de ene helft uit en snijd de andere helft in dunne schijfjes.
  • Roer de tomatenpuree en het sap van een ½ citroen door de aubergine-tomatendip en kook nog 5 tot 10 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep het aubergine-tomaten mengsel in een kom. Bestrooi met de groene olijven. Serveer met een extra scheut olijfolie, de schijfjes citroen en wat peterselie. Lekker op stokbrood, platbrood of matses.

Het kookboek Budget Vegan in 30 minuten

Handzaam kookboekje met smaakvolle maaltijden zonder dierlijke producten die óók nog eens vriendelijk zijn voor de portemonnee. Bevat meer dan 100 gerechten die niet alleen energie- en diervriendelijk zijn, maar bovenal lekker en gevarieerd. Van doordeweekse maaltijden tot wat luxere weekendgerechten. Er was al een kookboekje uit dezelfde serie met de noemer Eenpansgerechten. Daaruit publiceerden we een kikkererwtenstoofpot.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Budget Vegan 30 minutenTitel : Budget Vegan in 30 minuten
Auteur : Saskia Sidey
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 310 7
Prijs : € 16,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept